عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز: هنوز واکسنی برای بیماری سالک تهیه نشده است .

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه بيماري ليشمانيوز در در زمره بيماري هاي مشترك بين انسان و حيوان بوده و انواع پوستی آن سلبک نامیده می شود، گفت: هنوز واکسنی برای بیماری سالک تهیه نشده است.

به گزارش خبرنگار وب دا در روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر غلامرضا حاتم، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز وقائم مقام رئيس دانشگاه در مراكز تحقيقاتي، گفت:ليشمانيوز در ايران به اشكال پوستي و احشايي ملاحظه مي شود و عامل آن انگل ميكروسكوپي درون سلولي به نام ليشمانيا است.

وی در خصوص سير تكاملي و انتقال این بیماری، افزود:انگل ليشمانيا توسط ناقلي به نام پشه خاكي كه نام علمي آن " فلوبوتوموس " است به انسان و جوندگان مانند موش صحرائي يا گوشتخواران مانند سگ ها منتقل مي شود و آنها را آلوده مي کند.

دکتر حاتم با بیان اینکه پشه های خاكي در مناطق مرطوب رشد و تكثير پيدا مي كنند و نوع ماده آن، برای پرورش تخم، خونخواري مي كند، اظهار کرد:وقتي پشه از موش ، سگ يا انسان مبتلا به ليشمانيوز پوستي يا احشايي خونخواري مي كند، انگل وارد روده او شده و در آنجا تكثير مي شود ، سپس به دهان پشه باز مي گردد که در اين حالت اگر پشه از افراد يا حيوانات سالم خونخواري كند، انگل وارد پوست و خون انسان يا حيوان مي شود و آنها را مبتلا مي كند.

این دکترای انگل شناسی پزشکی با اشاره به تقسیم بندی سالک در ايران به دو دسته شهري و روستايي، ابراز داشت:در نوع شهري كه بيشتر در شهرها ملاحظه مي شود ، زخم ها بيشتر خشك و دوره بيماري طولاني و حدود يك سال است و مهمترين مخزن آلودگي پشه ها انسان است ، البته گاهي سگ ها هم آلوده مي شوند و در اين حالت پشه ها از روي زخم هاي افراد مبتلا خونخواري كرده و آلوده مي شوند و اين پشه ها پس از يك هفته تا ده روز انگل تكثير خود را كامل كرده و در دهان به وفور يافت مي شوند و با خونخواري از انسان او را آلوده مي كنند.

وی تاکید کرد: در اين حالت انگل به زير پوست وارد شده و در آنجا تكثير مي شود، پس از چهار تا پنج ماه ، زخمي در محل گزش ايجاد مي شود.

دکتر حاتم در خصوص نوع روستایی بیماری سالک نیز گفت: در نوع روستايي كه در اكثر مناطق روستايي ايران ملاحظه مي شود ، مخزن اصلي جوندگان هستند كه موش هاي بزرگ صحرايي كه در دشتها زندگي مي كنند از اين جمله اند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: لانه موش ها به دلیل مرطوب بودن، محل بسيار مناسبي براي تكثير پشه خاكي است که در اين لانه ها انگل سالك مرتب بين موش ها و پشه خاكي ها رد و بدل مي شود.

وی تصریح کرد: پشه خاكي ها روزها از لانه موش خارج مي شوند و كشاورزان و باغداران و کودکانی كه در نزديك لانه جوندگان فعاليت و بازي مي كنند را هدف قرار داده ، روي آن ها خونخواري مي كنند و بنابراین انگل سالك از روي موش به انسان منتقل مي شود.

دکتر حاتم افزود:در اين حالت دوره نهفتگي بيماري كوتاه تر است و قریب به يك ماه پس از گزش در محل خونخواري پشه ، جوش كوچكي ظاهر مي شود كه با گذشت زمان بزرگ و زخمي مي شود، زخم ها بر خلاف نوع شهري مرطوب هستند و گاهي تعدد زخم ديده مي شود.

این دکترای انگل شناسی پزشکی خاطرنشان کرد: اغلباين زخمها به دلیل شغل بيماران كه عمدتا در روستاها به كار كشاورزي و باغداري مشغول بوده و با خاك در تماس هستند، به باكتري ها و قارچ ها هم آلوده شده و زخم شدت بيشتري پيدا مي كند که چنانچه زخم ها تميز نگهداشته شوند ، طول مدت بيماري از نوع شهري كمتر است و پس از قری به شش ماه بهبود مي يابد.

پنج شنبه, 10 فروردين 1396

Your IP:54.211.127.89