مدیرگروه واحد بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شیراز: آسم؛ رایج ترین بیماری مزمن دوران کودکی و نخستین علت غیبت کودکان از مدرسه

1395-2-15

مدیرگروه واحد بیماری های غیرواگیردانشگاه علوم پزشکی شیراز به مناسبت چهاردهم اردیبهشت، روز جهانی آسم، گفت: آسم؛ رایج ترین بیماری مزمن دوران کودکی و نخستین علت غیبت کودکان از مدرسه است.

به گزارش "وب دا" در شیراز، دکتر "بهمن ناظم زادگان" افزود: براساس آمار سازمان بهداشت جهانی، بیش از 300 میلیون نفر از مردم دنیا به آسم مبتلا هستند و جمعیت قابل توجهی از آنان را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند.

او با بیان اینکه در کشور ما بر اساس آخرین پژوهش ها، شیوع آسیب های ناشی از آسم در جمعیت کودکان و نوجوانان، حدود 13درصد است که نسبت به یک دهه گذشته، افزایش یافته و در بزرگسالان درحدود پنج درصد است.

دکتر ناظم زادگان، آسم را یک بیماری التهابی دستگاه تنفس معرفی کرد که درجریان آن، سلول های التهابی شامل لنفوسیت های Tو ائوزنوفیل ها و نوتروفیل ها وارد ریه می شوند و با تحریک پذیری مجاری هوایی همراه است.

بروز نشانه های ابتلا به آسم تا پیش از پنج سالگی

مدیرگروه واحد بیماری های غیرواگیردانشگاه، با باین اینکه آسم، عامل بخش عمده ای از پذیرش کودکان در بخش های اورژانس و بیمارستان ها است، اضافه کرد: گرچه حمله آسم در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد، اما حدود 80 تا 90درصد موارد، نخستین نشانه های ابتلا به این بیماری را تا پیش از چهار یا پنج سالگی، بروز داده اند.

او سرفه خشک یا همراه با خلط اندک و خس خس (ویزینگ) متناوب را مهم ترین نشانه آسم معرفی کرد و گفت: از دیگر نشانه های این بیماری، می توان به تنگی نفس و احساس فشار در قفسه سینه اشاره کرد که در سنین بزرگسالی، بیشتر مشاهده می شود.

تشدید نشانه های آسم در شب و اوایل صبح

دکتر ناظم زادگان، افزود: آسم عموما متناوب و متغیر و متناوب، به صورت بروز دوره های عود و بهبودی نشانه ها است و اغلب در شب و اوایل صبح بدتر می شود.

مدیرگروه واحد بیماری های غیرواگیردانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه این نشانه ها به ویژه در هنگام ورزش، مواجهه با دود سیگار، هوای سرد، عفونت های ویروسی دستگاه تنفس و مواد حساسیت زا نظیر پوست یا موی حیوانات خانگی، مایت، قارچ ها، گرده ها و نیز عوامل محرک مانندآلایندههای هوا، بوهای تند و شوینده ها تشدید می شود، اضافه کرد: تشخیص آسم، بالینی است و بر اساس شرح حال، معاینه فیزیکی و با کمک گرفتن از ابزارهای سنجش عملکرد ریوی صورت می گیرد.

او با اشاره به مزمن بودن این بیماری، گفت: اغلب بیمار نیاز به مراقبت پزشکی پیوسته و منظم دارد؛ هر بیمار مبتلا به آسم باید پزشکی مطلع و آگاه در زمینه بیماری آسم را به عنوان طبیب معالج و مشاور درازمدت خود انتخاب کند و برنامه مشخصی برای مصرف داروها، اجتناب از عوامل آغازگر حمله آسم و مراحل درمان در صورت وقوع حمله را طراحی و اجرا کند تا این بیماری مهار شود.

مدیرگروه واحد بیماری های غیرواگیردانشگاه یادآور شد: نخستین سه شنبه ماه می، یعنی چهاردهم اردیبهشت، از طرف سازمان جهانی بهداشت، به عنوان روز جهانی آسم و با شعار "شما هم می توانید آسم خود راکنترل کنید "اعلام شده است.