در نشست خبری هفته ملی دیابت تاکید شد: پیشگیری از دیابت به کمک پزشکان خانواده/ نان سبوس دار؛ راهکاری برای مصونیت از دیابت

در نشست خبری به مناسبت هفته ملی دیابت در دانشگاه پزشکی شیراز، بر مراجعه منظم به پزشکان خانواده و ترویج فرهنگ استفاده از نان سبوس دار به عنوان دو راهکار پیشگیری از دیابت، تاکید شد.

به گزارش "وب دا" در شیراز، مسوول واحد غيرواگير دانشگاه علوم پزشكي شيراز، گفت: بیماری دیابت، به عنوان یکی از بیماری های غیرواگیر، شیوع بالایی دارد، به طوری که 400 میلیون نفر در دنیا، مبتلا به دیابت هستند و پیش بینی شده که در سال 2035 میلادی، این تعداد به 600 میلیون مبتلا می رسد.

دکتر "سيد حسام الدين نبوي زاده"، افزود: سازمان جهانی بهداشت، توجه ویژه ای به شیوع بیماری دیابت دارد و به دلیل اهمیت آن، چهاردهم نوامبر به عنوان روز جهانی دیابت، نامگذاری شده است

مسوول واحد غيرواگير دانشگاه، ادامه داد: بیماری دیابت به دو نوع یک و دو تقسیم شده است، به طوری که دیابت نوع یک، بیشتر در کودکان و دیابت نوع دو، بیشتر در بزرگسالان دیده می شود.

دکتر نبوی زاده شیوع دیابت در ایران را از متوسط جهانی بالاتر و سن ابتلا را هم پایین تر عنوان کرد و گفت: دیابت یک بیماری ناتوان کننده با هزینه ها و آسیب های زیاد، به شمار می رود.

او با اشاره به آسیب هایی مانند آسیب چشمی، عصبی، کلیوی و قطعی پا و هزینه های بالای دیابت، افزود: در بیماری دیابت، پیشگیری بسیار مهم است و آمارها نشان می دهد که با پیشگیری، 70درصد شیوع این بیماری کاهش می یابد.

مسوول واحد غير واگير دانشگاه، گفت: ورزش و فعالیت بدنی، پرهیز از دخانیات، تغذیه مناسب و تغییر شیوه زندگی، بر پیشگیری از ابتلا به دیابت، موثر است و با ترویج فرهنگ پیشگیری از سوی رسانه ها، می توان آسیب های جسمی و هزینه های پرداختی را کاهش داد.

دکتر نبوی زاده، ادامه داد: در کشورهای توسعه یافته، 90 درصد افراد از دیابت خود آگاهی دارند و به دنیال پیگیری هستند، اما در ایران، 50درصد از بیماری خود آگاهی ندارند و با بروز آسیب های آن، اطلاع می یابند.

او در خصوص پیشگیری از بیماری دیابت، افزود: بیشتر از پزشک، نیازمند ترویج فرهنگ سلامت در جامعه هستیم و یان امر باید به کمک رسانه ها، انجام شود.

مسوول واحد غير واگير دانشگاه، اضافه کرد: در کشور ایران، سه تا پنج میلیون فرد مبتلا به دیابت هستند و در استان فارس، پیش بینی شده که 9درصد افراد بالای 30 سال، یعنی حدود 170 هزار فرد دیابت دارند، که 21 هزار دیابتی شناسایی و برای آنها پرونده تشکیل شد.

دکتر نبوی زاده، هر عاملی مانند رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی، استعمال دخانیات، استرس، چاقی و چربی در بدن را، باعث ایجاد کمبود انسولین، عنوان کرد.

مسوول واحد غير واگير دانشگاه، گفت: فرهنگسازی استفاده از نان سبوس دار، به پیشگیری از بیماری های دیابت و فشارخون، کمک می کند و همچنین رژیم غذایی بیماران دیابتی، باید تحت نظر پزشک باشد.

ریيس اداره بيماری های غيرواگير معاونت درمان دانشگاه هم گفت: در کشور برای مهار بیماری دیابت، برنامه ریزی های پیشگیری و مهار دیابت و سطح بندی یک، دو و سه، انجام شده است و با توجه به برنامه پزشک خانواده در استان فارس، بیماری دیابت، به شیوه بهتری مدیریت می شود، به طوری که در سطح یک از سوی پزشک خانواده شناسایی و در صورت نیاز به سطح دو و سه، ارجاع داده می شود.

دکتر "حمید زارع"، افزود: در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سطح درمان دیابت هم، کلینیک هایی سطح دو راه اندازی شد، که در شیراز 12 کلینیک و در شهرستان های استان، 13 کلینیک، و یک کلینیک هم در سطح سه، خدمات ارایه می دهند.

مسوول مبارزه با بيماري هاي غيرواگير دانشگاه، گفت: از سال 89 طرح غربالگری دیابت در جامعه انجام شد که در استان طی یک دوره دو ساله، 180 هزار فرد بالای 30 سال غربالگری و حدود هجده هزار فرد دیابتی و پیش دیابتی، شناسایی شدند و همچنین پیش دیابتی ها، می توانند با یک شیوه زندگی مناسب، به دیابت مبتلا نشوند.

دکتر "بهمن ناظم زادگان"،افزود: با اجرای برنامه پزشک خانواده در استان فارس و معرفی این پزشکان به عنوان کلینیک های سطح یک، افراد دیابتی شناسایی و در صورت نیاز به سطح دو و سه، ارجاع داده می شوند.

دکتر ناظم زادگان، ادامه داد: مردم باید آگاهی داشته باشند که با بروز یک نشانه نمی توان به بیماری دیابت پی برد؛ بنابراین با توجه به اجرای برنامه پزشک خانواده و استقرار آنها در کلینیک های سطح یک، با مراجعه به پزشک خانواده و انجام غربالگری، می توان از این بیماری پیشگیری کرد.

فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: دیابت نوع یک به عنوان شایع ترین دیابت در کودکان است، که بدن با کمبود انسولین مواجه می شود.

دکتر "هما ایلخانی پور"، افزود: خانواده ها باید در خصوص نشانه های دیابت آگاهی داشته باشند و همچنین رسانه ها، نقش مهمی در این امر دارند، زیرا خانواده ها، پس از بروز عوامل بالینی، آگاهی می یابند و به پزشک مراجعه می کنند.

این عضو هیات علمی دانشگاه، ادامه داد: پرادراری، پرنوشی، پرخوری و کاهش وزن، از شایع ترین عوامل بالینی در کودکان به شمار می رود.

دکتر ایلخانی پور، اضافه کرد: دیابت با یک آزمایش قندخون ناشتا، تشخیص و درمان آن هم، با تزریق انسولین، رژیم غذایی مناسب و ورزش، انجام می شود.

این فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان، گفت: با توجه به افزایش روزافزون چاقی در دنیا، دیابت نوع دو هم، در کودکان شیوع پیدا کرده است و خانواده ها باید بدانند، که رژیم غذایی نامناسب، بازی های کامپیوتری، مصرف چیپس و پفک، از عوامل چاقی هستند.

دکتر ایلخانی پور، استفاده از شیر مادر برای نوزادان را، اثر حمایتی برای پیشگیری از دیابت بیان کرد و افزود: برای پیشگیری از چاقی و دیابت، نیازمند آگاهی عمومی جامعه در این زمینه است.