29 اردیبهشت 1403

نام و نام خانوادگی معاون: عباس رضائیان زاده
پست مربوطه: معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز و رئیس مرکز بهداشت استان
مدرک تحصیلی: دکتری تخصصی اپیدمیولوژی
وظایف محوله: کلیه امور مربوط به معاونت بهداشت دانشگاه
کلیه وظایف معاونت: کلیه امور مربوط به معاونت بهداشت در شیراز و شهرستان ها
 
 
تاریخچه ای از مدیریت یا معاونت :

-رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان کازرون: ۱۳۸۰-۱۳۷۶.

-رئیس اداره کنترل کیفیت غذا دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز ۱۳۸۲-۱۳۸۰.

-مدیر بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز: ۱۳۸۳-۱۳۸۲.

-رئیس بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز:۱۳۸۷-۱۳۸۶.

- عضو هیات علمی گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، از ۱۳۸۷ تا کنون

-رئیس گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز: ۱۳۹۵-۱۳۹۰.

- استاد تمام گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، از شهریور ۱۳۹۲ تا کنون

-عضو مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز.

-عضو مرکز تحقیقات علوم بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز.

-معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز:۱۴۰۰-۱۳۹۸.

-معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز و رئیس مرکز بهداشت استان: آبان ۱۴۰۰ تا کنون

-مشاور و نماینده تام الاختیار رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در امور شبکه های بهداشت و درمان استان: آذر ۱۴۰۰ تا کنون

  • 1403/02/10
  • - تعداد بازدید: 150
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

بشقاب غذای سالم چه ویژگی هایی دارد؟

در جهان امروز، گذر تغذیه ای سبب کاهش مصرف غذاهای سنتی و روی آوردن افراد به مصرف غذاهای پرکالری و کم ارزش، چربی های ناسالم و قند های افزوده شده است که همین امر شیوع گسترده بیماری های مختلف از جمله دیابت، پر فشاری خون، کبد چرب و انواع سرطان در جامعه را به همراه دارد. از این رو، ارتقای دانش و سواد تغذیه ای از طریق ارایه الگوهای ساده و قابل فهم یکی از راهکارهای ایجاد عادات غذایی سالم پایدار در افراد است. 

بشقاب غذای سالم که از سوی متخصصان تغذیه دانشگاه هاروارد تدوین شده است، یک راهنمای جامع و علمی برای انتخاب مواد غذایی سالم در قالب انرژی موردنیاز است. پیام اصلی بشقاب غذای سالم تمرکز بر کیفیت غذای مصرفی است. نیمی از بشقاب غذایی سالم، شامل میوه ها و سبزی های تازه با تاکید بر سهم بیشتر سبزی ها و نیمه دیگر شامل غلات با تاکید بر غلات کامل و پروتئین ها با تاکید بر منابع سالم پروتئین است.

مطالعات مختلف نشان داده است پیروی از راهنمای بشقاب غذای سالم باعث کاهش ریسک ابتلا به بیماری های مزمن مختلف می شود. همچنین نتایج پژوهشی که بر روی افراد مبتلا به میگرن انجام شد نشان داد که پیروی از بشقاب غذای سالم تعداد روزهای سردرد را 30 درصد کاهش می دهد و همچنین شدت سردرد به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. از سوی دیگر در مطالعات مختلف، کاهش میزان قند خون ناشتا در افراد مبتلا به دیابت که وعده های غذایی خود را طبق راهنمای بشقاب غذای سالم آماده می کنند گزارش شده است.

قسمت سبز رنگ نمایانگر گروه سبزی ها است:

بیش از یک چهارم بشقاب غذایی روزانه باید در برگیرنده سبزی های متنوع و رنگی باشد. مانند: انواع کلم، کاهو، خیار، هویج، فلفل دلمه، بادمجان.

سیب زمینی و سیب زمینی سرخ شده جزو این گروه طبقه بندی نمی شود.

قسمت قرمز رنگ نشان دهنده گروه میوه ها است:

بخش دیگر این بشقاب باید از میوه های رنگی تامین شود مانند سیب، مرکبات، هلو، گیلاس. البته نباید در مصرف میوه ها زیـاده روی شود، چون اغلب میوه ها کالری بالایی دارد و افراط در مصرف آن ها می تواند موجب اضافه وزن شود.

قسمت قهوه ای رنگ مختص غلات کامل است:

حدود یک چهارم دیگر بشقاب غذایی روزانه باید از غلات کامل تامین شود.

غلات کامل شامل برنج قهوه ای، نان های سبوسدار همچون سنگک تهیه شده از آرد کامل و نان های پخته شده با آرد سبوس دار و ماکارونی سبوس دار است.

مصرف چربی های سالم:

در سمت چپ بشقاب غذای سالم، به مصرف چربی ها و روغن ها اشاره شده است. در این راهنمای غذایی، نه تنها مصرف چربی های سالم محدود نشده، بلکه تاکید دارد چربی ها و روغن های سالم باید بخشی از کالری موردنیاز روزانه افراد را تامین کنند.

در واقع تحقیقات جدید نشان داده است نوع روغن مصرفی بسیار مهم تر از میزان روغن مصرفی روزانه است. بنابراین به جای حذف روغن و چربی از رژیم غذایی، باید انواع مفید چربی همچون روغن زیتون و روغن کانولا جایگزین چربی های مضر مثل چربی های جامد، کره، مارگارین، خامه، روغن های هیدروژنه، مایونز شود. البته باید توجه داشت که حتی روغن ها و چربی های مفید هم وقتی بیشتر از مقدار موردنیاز مصرف شود، به دلیل دارا بودن کالری زیاد موجب بروز اضافه وزن و چاقی می شود.

مصرف نوشیدنی های سالم

مصرف نوشیدنی های سالم در بشقاب غذای سالم دیگر موضوع مورد تاکید در این زمینه است و مصرف روزانه مقدار کافی آب نباید در طول روز فراموش شود.

در این بشقاب بر محدود کردن مصرف نوشیدنی های قندی و پر شکر مانند نوشابه، به دلیل دارا بودن انرژی بسیار زیاد و ارزش غذایی بسیار کم تاکید شده است. همچنین به مصرف روزانه 2 تا 3 واحد شیر و لبنیات توصیه می شود؛ با تاکید بر لبنیات کم چرب.

داشتن فعالیت بدنی مناسب

در راهنمای بشقاب غذای سالم به فعالیت بدنی در کنار رژیــم غذایی سالم اشاره شده است. در واقع فعالیت بدنی منظم روزانه می تواند در کنار یک رژیم غذایی سالم تضمین کننده سلامت باشد.

«سیده پریسا موسویان»، دکتری تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 100638
کلیدواژه