29 اردیبهشت 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1403/02/10
  • - تعداد بازدید: 146
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

بشقاب غذای سالم چه ویژگی هایی دارد؟

در جهان امروز، گذر تغذیه ای سبب کاهش مصرف غذاهای سنتی و روی آوردن افراد به مصرف غذاهای پرکالری و کم ارزش، چربی های ناسالم و قند های افزوده شده است که همین امر شیوع گسترده بیماری های مختلف از جمله دیابت، پر فشاری خون، کبد چرب و انواع سرطان در جامعه را به همراه دارد. از این رو، ارتقای دانش و سواد تغذیه ای از طریق ارایه الگوهای ساده و قابل فهم یکی از راهکارهای ایجاد عادات غذایی سالم پایدار در افراد است. 

بشقاب غذای سالم که از سوی متخصصان تغذیه دانشگاه هاروارد تدوین شده است، یک راهنمای جامع و علمی برای انتخاب مواد غذایی سالم در قالب انرژی موردنیاز است. پیام اصلی بشقاب غذای سالم تمرکز بر کیفیت غذای مصرفی است. نیمی از بشقاب غذایی سالم، شامل میوه ها و سبزی های تازه با تاکید بر سهم بیشتر سبزی ها و نیمه دیگر شامل غلات با تاکید بر غلات کامل و پروتئین ها با تاکید بر منابع سالم پروتئین است.

مطالعات مختلف نشان داده است پیروی از راهنمای بشقاب غذای سالم باعث کاهش ریسک ابتلا به بیماری های مزمن مختلف می شود. همچنین نتایج پژوهشی که بر روی افراد مبتلا به میگرن انجام شد نشان داد که پیروی از بشقاب غذای سالم تعداد روزهای سردرد را 30 درصد کاهش می دهد و همچنین شدت سردرد به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. از سوی دیگر در مطالعات مختلف، کاهش میزان قند خون ناشتا در افراد مبتلا به دیابت که وعده های غذایی خود را طبق راهنمای بشقاب غذای سالم آماده می کنند گزارش شده است.

قسمت سبز رنگ نمایانگر گروه سبزی ها است:

بیش از یک چهارم بشقاب غذایی روزانه باید در برگیرنده سبزی های متنوع و رنگی باشد. مانند: انواع کلم، کاهو، خیار، هویج، فلفل دلمه، بادمجان.

سیب زمینی و سیب زمینی سرخ شده جزو این گروه طبقه بندی نمی شود.

قسمت قرمز رنگ نشان دهنده گروه میوه ها است:

بخش دیگر این بشقاب باید از میوه های رنگی تامین شود مانند سیب، مرکبات، هلو، گیلاس. البته نباید در مصرف میوه ها زیـاده روی شود، چون اغلب میوه ها کالری بالایی دارد و افراط در مصرف آن ها می تواند موجب اضافه وزن شود.

قسمت قهوه ای رنگ مختص غلات کامل است:

حدود یک چهارم دیگر بشقاب غذایی روزانه باید از غلات کامل تامین شود.

غلات کامل شامل برنج قهوه ای، نان های سبوسدار همچون سنگک تهیه شده از آرد کامل و نان های پخته شده با آرد سبوس دار و ماکارونی سبوس دار است.

مصرف چربی های سالم:

در سمت چپ بشقاب غذای سالم، به مصرف چربی ها و روغن ها اشاره شده است. در این راهنمای غذایی، نه تنها مصرف چربی های سالم محدود نشده، بلکه تاکید دارد چربی ها و روغن های سالم باید بخشی از کالری موردنیاز روزانه افراد را تامین کنند.

در واقع تحقیقات جدید نشان داده است نوع روغن مصرفی بسیار مهم تر از میزان روغن مصرفی روزانه است. بنابراین به جای حذف روغن و چربی از رژیم غذایی، باید انواع مفید چربی همچون روغن زیتون و روغن کانولا جایگزین چربی های مضر مثل چربی های جامد، کره، مارگارین، خامه، روغن های هیدروژنه، مایونز شود. البته باید توجه داشت که حتی روغن ها و چربی های مفید هم وقتی بیشتر از مقدار موردنیاز مصرف شود، به دلیل دارا بودن کالری زیاد موجب بروز اضافه وزن و چاقی می شود.

مصرف نوشیدنی های سالم

مصرف نوشیدنی های سالم در بشقاب غذای سالم دیگر موضوع مورد تاکید در این زمینه است و مصرف روزانه مقدار کافی آب نباید در طول روز فراموش شود.

در این بشقاب بر محدود کردن مصرف نوشیدنی های قندی و پر شکر مانند نوشابه، به دلیل دارا بودن انرژی بسیار زیاد و ارزش غذایی بسیار کم تاکید شده است. همچنین به مصرف روزانه 2 تا 3 واحد شیر و لبنیات توصیه می شود؛ با تاکید بر لبنیات کم چرب.

داشتن فعالیت بدنی مناسب

در راهنمای بشقاب غذای سالم به فعالیت بدنی در کنار رژیــم غذایی سالم اشاره شده است. در واقع فعالیت بدنی منظم روزانه می تواند در کنار یک رژیم غذایی سالم تضمین کننده سلامت باشد.

«سیده پریسا موسویان»، دکتری تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 100638
کلیدواژه