02 دی 1403

  • 1398/10/08
  • - تعداد بازدید: 76
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
5 دی ماه

روز ملی ایمنی در برابر زلزله

روز پنجم دی ماه مصادف با واقعه زلزله بم در تقویم رسمی کشور روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی نامگذاری و شعار امسال بر اساس هدف چهارم سند سندای (Sendai ) تعیین شده است.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در پیام دکتر «عبدالرسول همتی» آمده است:

روز پنجم دی ماه مصادف با واقعه زلزله بم در تقویم رسمی کشور روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی نامگذاری و شعار امسال بر اساس هدف چهارم سند سندای (Sendai ) تعیین شده است.

"کاهش اساسی آسیب به زیر ساخت های حیاتی و اختلال عمکرد خدمات اساسی تا سال 2030 (از جمله تسهیلات سلامت و آموزش) از طرق گوناگون از جمله ارتقای تاب آوری آن ها. "

با توجه به ضرورت آگاه سازی و ارتقای فرهنگ عمومی در برابر زلزله با پیشنهاد نامگذاری این روز به عنوان «روز ملی ایمنی در برابر زلزله» فرصتی را فراهم کرد تا هر ساله با برگزاری برنامه ها و فعالیت های آموزشی و ترویجی متنوع در این روز، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره چند ده هزار قربانی این فاجعه تلخ، زمینه ارتقای آگاهی عمومی و شاخص های ایمنی در برابر زمین لرزه در کشور فراهم شود.

5 دی ماه سالروز وقوع زلزله غم بار بم در سال 1382 است که در آن هزاران نفر از مردم نجیب کشورمان ظرف مدت چند ثانیه به کام مرگ فرو رفتند. علیرغم گذشت 16 سال از آن حادثه حزن آور هنوز هم یاد و خاطره آن عزیزان در اذهان عمومی باقی مانده است. اما به یقین آنچه که می‌تواند تلخی این مصائب را کاهش دهد، درس آموزی از گذشته برای همه اعم از مسوولین و مردم و برداشتن گام‌های عملی برای ساختن جامعه‌ای ایمن است.

تأثیرگذاری بلایای جوی بر جوامع با توجه به وضعیت توسعه اقتصادی و آسیب پذیری آنها متفاوت است. به طوری که رویدادهای جوی بیشترین خسارات جانی را در کشورهای کمتر توسعه یافته و بیشترین خسارات مالی را در کشورهای بیشتر توسعه یافته ایجاد می کنند

تلاش های اولیه برای ایجاد یک برنامه بین المللی مدیریت سوانح بلایای طبیعی در سازمان ملل متحد به دهه هشتاد میلادی برمی گردد نخستین بار در سال 1989 میلادی پس از فراخوان مجمع عمومی سازمان ملل متحد، یک روز با هدف ارتقای فرهنگ جهانی آگاهی از خطر و کاهش بلایای طبیعی تعیین شد که منجر به نام گذاری هفته دوم اکتبر به عنوان هفته بین المللی کاهش ریسک سوانح طبیعی در سال 1989 شد و پس از آن هر سال 13 اکتبر( 21 مهر ماه) به عنوان روزجهانی کاهش اثرات بلایای طبیعی  و 5 دی ماه  (سالروز وقوع زلزله غم بار بم در سال 1382 ) روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی در ایران نام گرفت .

دهه90 میلادی به عنوان دهه بین المللی کاهش سوانح بلایای طبیعی اعلام گردید و به دنبال آن اولین کنفرانس جهانی کاهش سوانح بلایای طبیعی در یوکوهامای ژاپن در مه 1994 برگزار شد. این کنفرانس منجر به تعیین راهبردی بین المللی برای کاهش ریسک و داشتن جهانی امن تر به نام راهبرد یوکوهاما گردید. به دنبال فعالیت های جامعه جهانی برای کاهش خطر بلایا ، در مارس سال 2015 سومین کنفرانس جهانی سازمان ملل در سندای ژاپن برگزار شد.

در این نشست چارچوب سندای برای کاهش خطر بلایا برای سال های 2030-2015 تصویب شد. به نظر می رسد یکی از راه های پاسخ به نگرانی افزایش خطرات بلایای طبیعی، اجرای دقیق راهکارهای اجرایی و پیشنهاد شده چارچوب سندای (2030-2015) است که مهمترین راهبرد کاهش خطر پذیری بلایای طبیعی سازمان ملل برای 15 سال آتی می باشد.

چارچوب سندای بر اساس عناصری شکل گرفته است که فعالیت کشورها را بر اساس معاهدات مشابه گذشته همچنان تقویت و ضمانت نماید و علاوه بر آن منجر به نو آوری هایی از سوی صاحب نظران و متخصصان کشورهای ذینفع در این امر باشد. علاوه بر این، در اهداف چارچوب سندای مواردی همچون ضرورت درک بهتر خطر پذیری، مدیریت مواجهه با آسیب پذیری، پاسخگویی و مسئولیت پذیری  به چشم می خورد. با توجه به شعار امسال "کاهش آسیب ناشی از بلایا بر روی زیر ساخت های حیاتی و قطع خدمات اساسی بر اساس سند سندای" می بایست بر اقدامات سازه ای و غیر سازه ای برای محدود سازی آثار ناگوار مخاطره های طبیعی، تخریب زیست محیطی و مخاطره های فناور زاد تاکید بیشتری صورت گیرد.

  • گروه خبری : مناسبت های بهداشتی
  • کد خبری : 17872
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید