04 آذر 1403

  • 1398/07/28
  • - تعداد بازدید: 44
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

پیام تبریک معاون بهداشت دانشگاه به مناسبت روز جهانی غذا/ چگونه جهانی بدون گرسنگی بسازیم؟

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با ارسال پیامی، روز جهانی غذا را تبریک گفت.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با ارسال پیامی، روز جهانی غذا را تبریک گفت.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در متن پیام دکتر «عبدالرسول همتی» آمده است:

در دهه های اخیر، رژیم و عادات غذایی افراد به طور چشمگیری تغییر یافته است و مردم جهان عمدتا از مصرف غذاهای تازه به خصوص مواد گیاهی و غنی از فیبر به سمت مصرف غذاهایی با کربوهیدرات تصفیه شده، قند و چربی و نمک زیاد، غذاهای فرآوری شده، گوشت و سایر محصولات با منبع حیوانی حرکت کرده اند، ترکیبی از رژیم های غذایی ناسالم و سبک زندگی بی تحرک باعث افزایش میزان چاقی در جهان شده است.

نه تنها در کشورهای توسعه یافته، بلکه در کشورهای کم درآمد نیز مشکل گرسنگی و چاقی اغلب با هم وجود دارد.

به همین علت سالانه روز جهانی غذا در 24 مهر، با هدف حساس سازی و کسب حمایت سیاسی و اجتماعی برای برقراری امنیت غذا و تغذیه، تولید و دسترسی به غذای سالم و ایمن و کاهش سوء تغذیه و گرسنگی برگزار می شود.

برای دستیابی به جهانی بدون گرسنگی که از اهداف روز جهانی غذا نیز محسوب می شود، ضروریست امنیت غذایی و تغذیه سالم شناخته شود تا با ارتقای سواد و فرهنگ تغذیه ای به این مهم دست یابیم.

امنیت غذایی (food security)، دسترسی همه افراد جامعه در تمام اوقات به غذای کافی برای داشتن زندگی سالم و فعال تعریف می شود که با تعریف ایمنی تغذیه ای (پیروی از الگوی غذایی مطلوب و کافی) متفاوت است.

هدف از تامین غذای مطلوب و کافی علاوه بر میزان انرژی دریافتی، میزان دریافت مواد مغذی کلیدی نیز در نظر گرفته می شود.

در تعریف امنیت غذایی سه مقوله «موجود بودن غذا» ،«دسترسی به غذا» و «پایداری در دریافت غذا» محورهای اصلی هستند، با وجود تعهدات جهانی مبنی بر تامین امنیت غذایی، همچنان بیش از 800 میلیون انسان از گرسنگی مزمن رنج می برند و متاسفانه از سال 2006 میلادی این روند سیری صعودی داشته است، علل ناامنی غذایی ابعاد وسیعی از پدیده هایی نظیر قحطی، بی ثباتی در عرضه غذا، فقر، بیکاری، تورم اقتصادی، بی سوادی، نا آگاهی های تغذیه ای، حوادث، خشکسالی و سایر بلایا را در بر می گیرد.

سوء تغذیه ناشی از ناامنی غذایی بر سلامت، یادگیری و توسعه اقتصادی جامعه اثرات نا خواسته ای را به جای می گذارد.

بیش از یک ششم بیماری ها در جهان ناشی از سوء تغذیه است که این رقم در بعضی مناطق به یک سوم نیز می رسد.

مطالعات مختلف تغذیه ای در سالیان گذشته نشان داده اند که سوء تغذیه در ابعاد مختلف و در نقاط مختلف کشور وجود دارد.

بر این اساس مهمترین مشکلات تغذیه ای عبارتند از سوء تغذیه پروتئین، انرژی در کودکان زیر 5 سال و کمبود ریزمغذی ها از جمله کمبود آهن، ید، روی و کلسیم، کمبود ویتامین های A،B2 و D و از سوی دیگر بیماری های متابولیک مرتبط با تغذیه از جمله اضافه وزن و چاقی، دیابت، بیماری های قلبی عروقی و انواع سرطان ها روند رو به گسترش و هشدار دهنده ای را طی می کند.

یکی از راه های کاهش سوء تغذیه، افزایش سواد و فرهنگ تغذیه ای در انتخاب درست مواد غذایی برای تامین یک سبد غذایی کامل است.

تغذیه سالم برای دستیابی به زندگی بدون بیماری نقش مهمی را دارد، سبزی ها، میوه ها و حبوبات منابع عمده ویتامین ها، املاح و فیبر غذایی هستند، شواهد زیادی نشان داده است که فیبر غذایی موجود در میوه ها و حبوبات موجب کاهش قندخون و همچنین چربی خون می شود، مصرف کافی سبزی و میوه ها و حبوبات همراه با فواید متعدد سلامتی، خطر بروز بعضی از انواع سرطان ها را نیز کاهش می دهد.

یک برنامه غذایی زمانی سالم محسوب می شود که با تامین غذای کافی، ایمن، مغذی و متنوع، نیاز های تغذیه ای افراد را تامین کند و خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد، بنابراین برنامه غذایی مناسب باید شامل میوه، سبزی، حبوبات، مغزها، دانه ها و غلات سبوس دار و غذاهای کم چرب (به خصوص از نظر چربی های اشباع و ترانس) و با قند و نمک کم باشد.

بنابراین با ایجاد سیاست های مناسب در راستای افزایش امنیت غذایی و افزایش سواد و آگاهی مردم، دستیابی به جهان بدون گرسنگی میسر خواهد شد.

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها
  • کد خبری : 11115
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید