متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/07/16
  • - تعداد بازدید: 43
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

آشنایی با خدمات گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز/بخش 2

یکی از دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت، افزایش دسترسی جمعیت به خدمات بهبود تغذیه است. در همین راستا 85 کارشناس تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول به کار شدند.

یکی از دستاوردهای طرح تحول نظام سلامت، افزایش دسترسی جمعیت به خدمات بهبود تغذیه است. در همین راستا 85 کارشناس تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول به کار شدند.

 

از مهمترین اهداف استقرار کارشناسان تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت می توان به افزایش دسترسی جمعیت تحت پوشش به خدمات بهبود تغذیه، پیشگیری و کنترل انواع سوء تغذیه (چاقی، لاغری، کوتاه قدی و کمبود ریزمغذی ها)، ارتقای سواد تغذیه ای جامعه، اصلاح الگوی تغذیه جامعه مراجعان، بهبود و ارتقای شاخص های سلامت تغذیه ای جامعه با گسترش مداخلات جامعه محور، پیشگیری و کنترل عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیرواگیر شایع، ارائه خدمات مشاوره تغذیه و تنظیم رژیم غذایی اشاره کرد. 

در بخش نخست با چهار محور اصلی خدمات کارشناسان تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت آشنا شدیم.

در بخش دوم نیز با دیگر برنامه های گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت آشنا می شویم.

برنامه بهبود تغذیه در جامعه زنان روستایی و عشایر

بسیاری از مردم کشور به ویژه در مناطق روستایی روزانـه مقادیر زیـادی غذاهای نشاسته ای مانند نان یا برنج مصرف می کنند و به دلیل گران بودن مواد غذایی پروتئینی و دسترسی کمتر به میوه ها و سبزی ها، سهم این مواد غذایی در سفره های روستاییان اندک است.

همچنین گاهی مشاهده شده خانوارهای کم درآمد روستایی برخی مواد غذایی مثل تخم مرغ را تولید می کنند، اما به جای مصرف توسط افراد خانواده، آنهـــا را می فروشند و در مقابل مـواد غـذایـی کـم ارزش خریداری می کنند، از این رو در بیشتر مناطق روستایی مشکلات تغذیه ای در کودکان، مــادران، نوجوانان و سالمندان بیشتر از مناطق شهری است.

تولید برخی مواد غذایی مثل سبزی ها، طیور و حبوبات به شیوه هایی آسان و در عین حال کم هزینه، در کنار آموزش شیوه تغذیه صحیح به روستاییان به ویژه زنان، می تواند گام بزرگی در بهبود شیوه تغذیه روستاییان و عشایر کشور باشد. یکی از اهداف هفده گانه توسعه پایدار، «پایان دادن به گرسنگی، دستیابی به امنیت غذایی و تغذیه بهتر و ترویج کشاورزی پایدار» است و یکی از مصوبات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، «برنامه بهبود تغذیه با هدف اصلاح الگوی غذایی خانوارهای روستایی و عشایری با محوریت زنان» است که از سال 97 با همکاری مشترک دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزرات کشاورزی برای اصلاح الگوی غذایی خانوارهای روستایی و ایجاد باغچه های خانگی با تاکید بر تولید محصول سالم اجرا می شود.

از سویی افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر در مناطق شهری و روستایی کشور به دلیل مصرف زیاد قند، نمک و چربی، غذاهای چرب و سرخ شده، مصرف بی رویه فست فودها، مصرف کم سبزی و میوه و دریافت ناکافی فیبر غذایی و همچنین دستیابی به هدف بهبود تغذیه و امنیت غذایی و ترویج کشاورزی پایدار ضرورت برنامه بهبود تغذیه بـا هــدف اصــلاح الـگـوی غذایی خانوارهای کشور را تأیید می کند که در همین راستا آموزش ها و پیگیری های لازم برای کاشت سبزی در گلدان در مناطق شهری نیز انجام می شود.  

اهداف برنامه بهبود تغذیه در جامعه زنان روستایی و عشایر شامل ترویج فرهنگ تغذیه سالم در بین زنان روستایی و عشایری، ترویج تولید در باغچه های خانگی با موضوع سبزی و صیفی و تولید مرغ و تخم مرغ خانگی در بین زنان روستایی و عشایری، ارایه مشاوره های لازم برای ترویج الگوی غذایی سالم، بهبود وضعیت تغذیه زنان و خانوارهای روستایی و تولید محصول سالم و ایجاد سایت باغچه های خانگی از جمله اهداف بینابینی برنامه است. آموزش تولید مواد غذایی با شیوه های آسان و عملی و در عین حال سالم و بهداشتی به زنان، نخستین گام در اصلاح الگوی غذایی خانوارهای روستایی است.

در راستای اجرای این برنامه در سال 1400 اقدامات زیر از سوی گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است:

1- برگزاری 80  نشست  مشترک کارشناسی در حوزه های بهداشت و کشاورزی

2- آموزش پنج هزار و 349 نفر از زنان روستایی به صورت چهره به چهره با رعایت فاصله فیزیکی و آموزش 16 هزار و 894 از زنان روستایی و عشایر از طریق گروه های مجازی در زمینه تغذیه سالم و نکات تغذیه ای در پیشگیری و درمان بیماری کووید-19

3- تشکیل 383 گروه مجازی مشترک با عضویت 17 هزار و 872 نفر از زنان روستایی و عشایر، بهورزان و تسهیلگران روستایی

4- به اشتراک گذاری هزار و صد مطلب آموزشی در گروه های مجازی در زمینه تغذیه سالم و نکات تغذیه ای در پیشگیری و درمان بیماری کووید-19

5- ایجاد 67 باغچه فعال با حمایت مالی جهاد کشاورزی شامل تامین بذر و آفتکش و ایجاد هزار و 466 باغچه فعال بدون حمایت مالی جهاد کشاورزی و راه اندازی با هزینه های شخصی افراد برای تولید محصولات سالم با نظارت و آموزش دو سازمان

در سال 1401 نیز با تشکیل کمیته های استانی و شهرستانی و تنظیم برنامه عملیاتی، این برنامه در تمام حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حال اجرا است. 

«مریم مهارت»، مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها
  • کد خبری : 67442
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید