متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/09/01
  • - تعداد بازدید: 73
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

اهداف برنامه ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه جامعه چیست؟

نا آگاهی های تغذیه ای افراد جامعه از عوامل موثر در بروز ناامنی غذایی و سوء تغذیه به صورت کم خوری، بیش خوری و ناترازی های تغذیه ای در کشور است؛ زندگی ماشینی، تغییر الگوی مصرف غذایی، گرایش به سمت مصرف فست فودها و غذاهای غیر خانگی را به دنبال داشته است که یکی از عوامل اصلی در روند رو به گسترش بیماری‌ های غیر واگیر در کشور است.

نا آگاهی های تغذیه ای افراد جامعه از عوامل موثر در بروز ناامنی غذایی و سوء تغذیه به صورت کم خوری، بیش خوری و ناترازی های تغذیه ای در کشور است؛ زندگی ماشینی، تغییر الگوی مصرف غذایی، گرایش به سمت مصرف فست فودها و غذاهای غیر خانگی را به دنبال داشته است که یکی از عوامل اصلی در روند رو به گسترش بیماری‌ های غیر واگیر در کشور است.  

 

در کشور ما شیوع چاقی و بیماری های غیر واگیر مانند بیماری‌ های قلبی عروقی، دیابت، انواع سرطان و بیماری ‌های استخوانی روند رو به گسترش و هشدار دهنده ای را طی می‌ کند که یکی از علت های عمده آن تغییر الگوی مصرف غذایی، مصرف غذاهای چرب و سرخ شده، مصرف زیاد نمک، مواد قندی و مصرف ناکافی سبزی ها و میوه ها است.

در همین راستا به همت گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، برنامه «ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه جامعه» با هدف اصلاح و ترویج الگوی غذایی صحیح، کاهش مصرف قند، نمک و چربی، افزایش مصرف سبزی ها و میوه ها، افزایش مصرف حبوبات، نان و غلات سبوس‌ دار و شیر و لبنیات و همچنین پیشگیری و کنترل چاقی، معرفی هرم غذایی ایران و رهنمودهای غذایی و سایر موضوعات، بر اساس اولویت ها اجرا می‌ شود.  

ارائه آموزش های فردی و گروهی به طور مستمر از سوی کارشناسان تغذیه به صورت های مختلف(حضوری و مجازی) و آموزش‌ های همگانی در قالب برگزاری بسیج های آموزشی با مشارکت سازمان های مرتبط مانند آموزش و پرورش، صدا و سیما و شهرداری در سطح دانشگاه‌ های علوم پزشکی کشور از جمله اهداف این برنامه محسوب می شود.  

در این پویش ها، تهیه و پخش تیزرهای آموزشی از تلویزیون ملی و استانی، برگزاری همایش ‌های علمی، جشنواره های غذای سالم، مسابقه نقاشی و مقاله نویسی در مدارس سطح کشور و برنامه های نمادین در سطح بوستان ها، انجام مشاوره تغذیه از سوی کارشناسان تغذیه و برگزاری کلاس های آموزشی گروهی در واحدهای بهداشتی درمانی اجرا می شود.

راهبردهای اصلی این برنامه عبارتند از:

·         ظرفیت سازی و توانمندسازی جامعه از طریق آموزش و اطلاع رسانی

·         توسعه ارتباطات چند بخشی برای آموزش همگانی و اصلاح الگوی تغذیه جامعه

·         آموزش کارکنان بین بخشی و درون بخشی

گام های اجرایی برنامه ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه جامعه

·         آموزش جامع در خصوص هرم غذایی، گروه های غذایی اصلی و جایگزین ها، کاهش مصرف قند، نمک، چربی و روغن، افزایش مصرف سبزی ها و میوه ‌ها، افزایش مصرف شیر و مواد لبنی، افزایش مصرف حبوبات و اهمیت توجه به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی

·         آموزش افراد در منطقه زیر پوشش به ویژه زنان و مادران به صورت چهره به چهره و کلاس های گروهی

·         آموزش و بازآموزی کارکنان سطح محیطی از جمله کاردان ها و مراقبان سلامت در زمینه تغذیه

·         جلب همکاری سایر بخش ها شامل مسوولان آموزش و پرورش، بهزیستی، شهرداری، پایگاه های بسیج مقاومت

·         آموزش کارکنان سایر بخش ها مانند آموزش مدیران و معلمان و مراقبان بهداشت مدارس، دانش آموزان و والدین آنها، مسوولان و مربیان مهدهای کودک

·         برگزاری جشنواره ‌های غذای سالم با هدف ترویج مصرف غذاهای بومی و ارتقاء کیفیت تغذیه آنها با همکاری بخش های مرتبط

«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 69766
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید