متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/07/24
  • - تعداد بازدید: 64
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

اهمیت توجه به کاهش ضایعات و هدر رفت غذا، به عنوان یک رویکرد جهانی

توجه به کاهش ضایعات و هدر رفت غذا، یکی از رویکردهای جهانی برای کاهش گرسنگی و تامین امنیت غذایی به شمار می رود.

توجه به کاهش ضایعات و هدر رفت غذا، یکی از رویکردهای جهانی برای کاهش گرسنگی و تامین امنیت غذایی به شمار می رود.

 

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، بیست و چهارم مهر (شانزدهم اکتبر) سال روز جهانی غذا است؛ این روز به مناسبت تأسیس سازمان جهانی خوار و بار کشاورزی ملل متحد(فائو) در سال 1945 نامگذاری شده و امسال با شعار «غذا برای همه، هیچ کسی نباید فراموش شود» در سراسر جهان گرامی داشته می شود.

بر اساس اعلام فائو، سال 2022 ما را با یک بیماری همه گیر، تغییر اقلیم، افزایش قیمت ها و تنش های بین المللی احاطه کرده است که بر امنیت غدایی جهانی تاثیر می گذارد؛ ما باید دنیایی پایدار بسازیم که در آن همه و همه جا به طور منظم به غذای کافی و مغذی دسترسی داشته باشند.

میلیون ها نفر در سراسر جهان توانایی پیروی از یک رژیم غذایی سالم را ندارند و این امر آنها را در معرض خطر بالای نا امنی غذایی و سوء تغذیه قرار می دهد؛ همچنین بر اساس گزارش فائو از آنجا که جمعیت جهانی تا سال 2050 میلادی به بیش از 9 میلیارد نفر می رسد، انتظار می رود تقاضای جهانی غذا تا سال 2050 حدود 70 درصد افزایش یابد و برای کشورهای در حال توسعه در حدود دو برابر خواهد شد.  

یکی از این رویکردهای جهانی برای مبارزه با گرسنگی و تامین امنیت غذایی، کاهش ضایعات و هدر رفت غذاست؛ ضایعات مواد غذایی نه تنها منجر به آسیب به منابع طبیعی و محیط زیست می شود، بلکه موجب هدر رفت نیروی کار، سرمایه های مالی و منابع گرانبها مانند آب، دانه ها، خوراک و دیگر موارد نیز می شود.

در همین راستا راهکارهای زیر به منظور کاهش ضایعات و بازیابی مواد غذایی بسیار موثر خواهد بود:

پرهیز از خریدهای اضافی: همیشه پیش از خرید، نگاهی به‌ محتویات درون یخچال و کابینت ‌های خود بیندازید و لیست خرید خود را بر اساس موجودی کنونی ‌تان تهیه کنید تا بدانید نیازهای واقعی شما چیست؛ همچنین به ‌اندازه ظرفیت یخچال تان خرید کنید تا مواد اضافه در معرض هوای گرم نباشند و خراب نشوند.  

ذخیره صحیح مواد غذایی: غذای فاسد یا خراب، یکی از اصلی ‌ترین مشکلات ایجاد ضایعات غذایی است؛ بنابراین توصیه می شود مواد غذایی به گونه ای در یخچال چیده شوند که خوراکی های با ماندگاری کمتر، در دسترس تر باشد و زودتر مصرف شود، همچنین هنگام خرید مواد غذایی جدید از فروشگاه، تمام وسایل قدیمی موجود در کابینت خود را جلو و در دسترس قرار دهید و مواد جدید را به عقب ببرید با در دسترس قرار دادن گزینه ‌های قدیمی‌ تر، خطر فاسد شدن یا کپک ‌زدن این مواد بسیار کمتر می ‌شود.

فرآوری کردن مواد غذایی اضافی: بیشتر اوقات به دلیل ماندگی غذا، مجبور می شوید آن را دور بریزید در حالی که می توانید پیش از فاسد شدن، آنها را فرآوری کنید. به طور مثال:  

می توانید میوه های کهنه را بپزید و به صورت کمپوت یا مربا مورد استفاده قرار دهید.

نان های خشک را با سبزی های معطر و ادویه ها مزه دار کنید و پس از خرد کردن آنها را روی سالاد یا سوپ بریزید.

شیری که به تاریخ انقضای آن نزدیک شده است را به پنیری تازه و یا ماست تبدیل کنید.  

از مازاد سبزی برای تهیه سبزی خشک استفاده نمایید.  

غذا رسانی به مردم محروم: جمع‌ آوری مواد غذایی سالم و دست ‌نخورده و اهدای آن به افرادی که با نا امنی غذایی دست و پنجه نرم می‌ کنند.

«مریم مهارت» رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 67833
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید