متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1400/07/25
  • - تعداد بازدید: 39
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

4 گام ساده تا کاهش ضایعات مواد غذایی در خانواده

برای بسیاری از مردم در سطح جهان، دور ریختن مازاد مواد غذایی به یک عادت تبدیل شده است.

برای بسیاری از مردم در سطح جهان، دور ریختن مازاد مواد غذایی به یک عادت تبدیل شده است.

 

خرید بیش از نیاز مواد غذایی، خراب شدن میوه و سبزی ها در خانه و یا انتخاب سهم های بیشتر از آنچه برای سیر شدن موردنیاز است، از موارد دخیل در این زمینه هستند.

این عادت ها، نه تنها منجر به آسیب به منابع طبیعی و محیط زیست می شود، بلکه موجب هدررفت نیروی کار، سرمایه های مالی و منابع گرانبها مانند آب، دانه ها، خوراک و دیگر موارد نیز می شود.

دور ریختن مازاد مواد غذایی مشکل بزرگی است. در حقیقت، در سراسر جهان، روزانه میلیون ها تن غذا یا از بین می رود یا دور ریخته می شود؛ تنها بین برداشت مواد غذایی در زمین های کشاورزی و ارسال به خرده فروشی ها، نزدیک به 14 درصد از کل مواد غذایی تولید شده در سطح جهان از بین می رود.

مقدار بسیاری از مواد غذایی نیز در خرده فروشی یا در سطح مصرف کننده، هدر می رود.

کاهش تلفات و ضایعات مواد غذایی در دنیایی که روزانه میلیون ها نفر گرسنه می مانند، امری ضروری است.

این به ما بستگی دارد که عادات خود را تغییر دهیم تا «هدر ندادن غذا» را به یک شیوه زندگی تبدیل کنیم.

با راهکارهای کاهش ضایعات مواد غذایی آشنا شویم:

      1. تنها آنچه را نیاز داریم، بخریم!

وعده های غذایی خود را برنامه ریزی کنیم. یک لیست خرید تهیه کنیم، به آن پایبند باشیم و از خریدهای ناخواسته اجتناب کنیم. در این صورت، نه تنها غذای کمتری هدر می رود، بلکه در هزینه خود نیز، صرفه جویی می کنیم!

      2. مواد غذایی را عاقلانه نگهداری کنیم!

در رابطه با نگهداری اقلام غذایی در یخچال، دقت کنیم مواد غذایی طوری در یخچال چیده شونمد که خوراکی های با ماندگاری کمتر، در دسترس تر باشد و زودتر مصرف شود؛ همچنین توجه داشته باشیم که حجم زیادی از مواد غذایی را در یخچال انباشته نکنیم تا هوای سرد به خوبی در بین مواد غذایی جریان داشته باشد و خوراکی ها خنک بماند. در صورت باقی ماندن مواد غذایی کنسرو شده، آن را در ظروف شیشه‌ای نگه داریم و در آن را کامل ببندیم. همچنین پس از پخت و صرف مواد غذایی در وعده های اصلی، در صورت وجود باقیمانده، پس از خنک شدن، آنها را در ظروف مناسب در دار و در یخچال یا فریزر نگهداری کنیم.

      3. نان را با روش مناسب نگهداری کنیم!

برای حفظ سلامتی و تازگی نان و همچنین پیشگیری از بیات شدن آن، می توان هنگام خرید، نان را در کیسه های پارچه ای قرار دهیم. برای نگهداری طولانی مدت بهتر است نان را بسته بندی و در فریزر نگهداری کرد، زیرا نگهداری نان در یخچال سبب بیات شدن و افزایش دور ریز نان می شود.

      4. از آب کمتری استفاده کنیم!

ما نمی توانیم بدون آب، غذا تولید کنیم؛ هرچند نقش کشاورزان در مصرف بهینه آّب برای پرورش مواد غذایی بسیار پررنگ است، اما کاهش ضایعات مواد غذایی نیز به نوبه خود سبب صرفه جویی در تمام منابع آبی که برای تولید آن صرف شده است، می شود. مصرف آب روزانه را از راه های دیگر مانند رفع نشتی یا بستن شیر آب هنگام مسواک زدن دندان ها نیز می توان کاهش داد.

«سیده فروغ سجادی»؛ کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی و کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 48891
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید