چگونه مصرف نان سبوس دار به سلامت ما کمک می کند؟
نان غذای غالب مردم محسوب می شود و بخش عمده ای از نیازهای انرژی و پروتئین بدن را تامین می کند، بنابراین شناخت بهترین نوع نان اهمیت بسزایی دارد.
نان غذای غالب مردم محسوب می شود و بخش عمده ای از نیازهای انرژی و پروتئین بدن را تامین می کند، بنابراین شناخت بهترین نوع نان اهمیت بسزایی دارد.
بررسی های انجام شده در ایران نشان داده است که مردم نان سبوس دار را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف می کنند.
این در حالی است که نان سبوس دار (مانند سنگک) نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید (مانند لواش) از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار است.
طی سالیان گذشته، دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدامات بسیاری برای افزایش میزان سبوس نان و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در بین مردم، با هدف افزایش مصرف نان سبوس دار در سطح استان فارس انجام داده است.
نان هایی که با آرد سبوس دار تهیه شده است، رنگ تیره تری دارد و مردم باید بدانند که تغییر رنگ در این نوع نان، به دلیل افت کیفیت آن نیست؛ بلکه به دلیل بالا رفتن درصد سبوس موجود در آن اتفاق می افتد. سبوس گندم سرشار از فیبر و ویتامین های گروه B، منیزیم، سلنیوم و روی است. تحقیقات بسیاری نشان داده است مصرف نان سبوس دار به پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها از جمله چاقی، دیابت و بیماری های قلبی عروقی، کمک می کند.
برخی از مهمترین فواید مصرف نان سبوس دار:
· غلات سبوسدار بیشتر از غـلات سبوسگیری شده، در دسـتگاه گوارش می ماند و احساس سیری بیشتری به فرد می دهـد که می تواند در کنترل وزن و پیشگیری از چاقی موثر باشد.
· سبوس گندم جزو فیبرهای غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماری های روده بزرگ تاثیر زیادی دارد.
· فیبر موجود در سبوس با اتصال به اسیدهای صفراوی یا چربی ها از جذب کلسترول و چربی مواد غذایی جلوگیری می کند که این امر باعث کاهش چربی خون شده و به طور غیر مستقیم از بروز بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری می کند.
· مصرف نان های سبوس دار در مقایسه با نان های سفید به آهستگی قند خون را بالا می برد و در نتیجه می تواند به کنترل قند خون و پیشگیری از ابتلا به دیابت کمک کند.
· سبوس جزو مواد غذایی مطلوب برای باکتری های مفید روده است که علیه امراض میکروبی روده اقدام می کند و سیستم ایمنی بدن را فعال می کند.
· نان سبوس دار سرشار از منیزیم است که برای عملکرد ماهیچه ها و سیستم عصبی اهمیت دارد و موجب تقویت استخوان ها و سیستم ایمنی بدن می شود.
· آهن، اسید فولیک و سایر مواد مغذی موجود در نان سبوس دار به بهبود رشد جسمی و ذهنی کودکان کمک می کند. /ا.کشاورزی
«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید