02 آذر 1403

  • 1398/07/28
  • - تعداد بازدید: 49
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
هشدار! دود دست سوم؛ خطری در کمین همه جامعه/ کودکان در معرض شدیدترین آسیب ها

دود دست سوم؛ خطری در کمین همه جامعه/ کودکان در معرض شدیدترین آسیب ها

عمده ترکیبات مواد دود دست سوم دخانیات «کروم»، «کادمیوم»، «سیانید هیدروژن»، «بوتان»، «تولوئن»، «آرسنیک»، «مونو اکسید کربن»، «سرب» و «پولونیوم 210» از جمله ترکیبات مواد دود دست سوم دخانیات است.

هشدار!
دود دست سوم؛ خطری در کمین همه جامعه/ کودکان در معرض شدیدترین آسیب ها

شاید تا به حال نمی دانستیم، اما دود سیگار انواع مختلفی دارد که هر یک به نوبه خود مضراتی دارند.

دود دست اول: دودی است که به طور مستقیم به وسیله فرد سیگاری استنشاق می شود.

دود دست دوم: دودی است که از قسمت مشتعل سیگار خارج می شود و دیگران آن را استنشاق می کنند که به افرادی که این دود را استنشاق می کنند، «سیگاری دست دوم» گفته می شود.

دود دست سوم: این دود، باقیمانده دود محیطی یا دست دوم بر روی سطوح است.

به تازگی مشخص شده که سموم ناشی از سوخت انواع دخانیات که به صورت دود در هوا دیده نمی شود نیز بیش از آنچه انتظار می رفت، خطرناک و آسیب رسان است.

 

این سموم از راه لباس، پوست و مو و وسایل اطراف فرد سیگاری به دیگران منتقل می‌شود، به طوری که ثابت شده این اثرات، حتی تا ماه ها قابل پایداری و تاثیرگذاری است.

تازه ترین مطالعه ای که در دانشگاه «سن دیگو» انجام شده، نشان داده نزدیک که 90 درصد نیکوتین تنباکوی دود شده به دیوار، سطوح، وسایل نرم درون خانه مانند فرش، بالشت، مبلمان، لباس، مو و پوست افراد می چسبد.

همچنین در یک بررسی سطح «کوتینین» یک متابولیت فعال نیکوتین ادرار و موی اطفالی که والدین سیگاری دارند، اما در بیرون یا دور از کودکان خود سیگار می کشند اندازه گیری شده و در مقایسه آن را حدود هفت برابر کودکان با والدین غیرسیگاری ارزیابی کرده است.

البته در قسمت دیگری از تحقیق این مقدار را در کودکانی که والدینشان در کنارشان اقدام به مصرف دخانیات می کنند، هشت برابر کودکانی ارزیابی کرده که والدین معتاد به سیگارشان در منزل سیگار نمی کشند.

عمده ترکیبات مواد دود دست سوم دخانیات

«کروم»، «کادمیوم»، «سیانید هیدروژن»، «بوتان»، «تولوئن»، «آرسنیک»، «مونو اکسید کربن»، «سرب» و «پولونیوم 210» از جمله ترکیبات مواد دود دست سوم دخانیات است.

جالب و البته درد آور اینکه بعضی از این سموم بسیار کشنده و حتی برای قتل و کشتار به کار رفته است.

برای نمونه گاز «سیانید هیدرژون» در کشتارهای دسته جمعی به کار رفته و «پولونیوم 210» یک ماده رادیو اکتیو بسیار قوی و خطرناک است که بعضی سازمان های جاسوسی آن را برای از بین بردن قربانیان خود به کار برده اند که یازده ترکیب سرطان زای دیگر نیز، در این مواد کشف شده است.

لازم است بدانیم کودکان به چند دلیل بیشتر در معرض عوارض این مواد سمی هستند:

· کودکان زمان بیشتری را در منزل سپری می کنند.

· کودکان بیشتر در معرض تماس فیزیکی با بزرگسالان هستند، در آغوش کشیدن و بوسیدن کودکان از سوی بزرگسالان سیگاری که حامل ذرات مضر دود دست سوم در مو ،پوست و لباس خود هستند.

· کودکان با خصوصیت منحصر به فرد خود از جمله سینه خیز و چهار دست پا راه رفتن، بیشتر خود را در معرض سموم پخش شده در سطوح قرار می دهند.

· تنفس سریع تر کودکان به همراه در دهان بردن وسایل اطراف و دست آلوده خود، تماس با مواد سمی محیط را تشدید می کند.

اگر غیرسیگاری هستید، به دیگران اجازه ندهید در منزل شما سیگار بکشند، به ویژه زمانی که کودکی در خانه شما حضور دارد./103

مهندس «سیامک شمس»، مدیر گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

پایان خبر

  • گروه خبری : آموزش همگانی
  • کد خبری : 11129
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید