رهنمودهای غذایی ایران/بخش 2
رهنمودهای غذایی ایران با هدف اصلاح الگوی مصرف و کاهش عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیر واگیر تدوین شده است. در این مطلب آموزشی و در ادامه بخش نخست، به سایر پیام های کلیدی در مورد مصرف لبنیات، روغن و انواع گوشت می پردازیم.
رهنمودهای غذایی ایران با هدف اصلاح الگوی مصرف و کاهش عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیر واگیر تدوین شده است. در این مطلب آموزشی و در ادامه بخش نخست، به سایر پیام های کلیدی در مورد مصرف لبنیات، روغن و انواع گوشت می پردازیم.
هر روز شیر، ماست، پنیر و سایر لبنیات بخوریم.
· مصرف روزانه لبنیات برای تأمین کلسیم، بهبود رشد کودکان و پیشگیری از پوکی استخوان ضروری است.
· مصرف روزانه لبنیات را افزایش دهیم.
· از لبنیات پاستوریزه استفاده کنیم.
· از انواع لبنیات کم نمک مصرف کنیم.
· شیر، ماست و پنیر خود را از نوع کم چرب انتخاب کنیم.
· برای پیشگیری از کمبود ویتامین D بهتر است از انواع شیر و لبنیات غنی شده استفاده کنیم.
برای پخت غذا تنها از روغن های مایع و به مقدار کم مصرف کنیم. از روغن مخصوص سرخ کردنی نیز تنها برای سرخ کردن استفاده کنیم.
· اسیدهای چرب ترانس موجود در روغن ها و چربی ها باعث افزایش خطر بیماری های قلبی و عروقی و انواع سرطان ها می شود.
· در هنگام انتخاب روغن ها به برچسب تغذیه ای آن توجه کنیم. در صورتی که بخش مربوط به اسید چرب ترانس آن قرمز بود، آن روغن را انتخاب نکنیم.
· به جای سرخ کردن غذا از روش های دیگر پخت مثل بخارپز، آب پز، تنوری و کبابی استفاده کنیم.
· در صورت تمایل به سرخ کردن، ماده غذایی را با کمی روغن و حرارت کم تفت بدهیم.
· از حرارت دادن زیاد روغن ها و غوطه وری ماده غذایی در مقدار زیاد روغن خودداری کنیم.
· از روغن مخصوص سرخ کردنی تنها برای مصارف سرخ کردن استفاده کنیم.
· روغن های مایع را دور از نور و حرارت نگهداری کنیم.
· برای پخت غذا و در سالاد بهتر است از روغن زیتون استفاده کنیم.
در برنامه غذایی خود از تخم مرغ و انواع گوشت استفاده کنیم و بهتر است از گوشت ماهی و مرغ بدون پوست استفاده شود.
· انواع گوشت و تخم مرغ بهترین منابع پروتئینی، آهن و روی قابل جذب هستند که برای افزایش سطح ایمنی و رشد و نمو موردنیاز است.
· پیش از پختن گوشت قرمز، چربی هایی را که به چشم می خورد جدا کنیم.
· پیش از پخت گوشت مرغ و ماهی پوست آن را جدا کنیم.
· به فرآورده های گوشتی مثل سوسیس و کالباس مقادیر زیادی نمک و مواد نگهدارنده افزوده می شود که برای سلامتی زیان آور است، مصرف این غذاها را کاهش دهیم.
· می توانیم روزانه یک عدد تخم مرغ بخوریم.
«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
نظر دهید