به مناسبت هفته ملی سلامت؛
20 گام مؤثر در حفظ محیط زیست، با کاهش ضایعات مواد غذایی
- در مواقعی که گرسنه و خسته هستید هرگز خرید نکنید، زیرا اغلب بیشتر از نیاز خرید خواهید کرد.
- برای پیشگیری از فساد مواد غذایی خریداری شده، همواره انتخاب مواد غذایی فاسد شدنی و یا سبزی ها را در مرحله آخر خرید انجام دهید.
- برای حفظ سلامت و تازگی نان و همچنین پیشگیری از بیات شدن آن، هنگام خرید همیشه از کیسه پارچه ای تمیز استفاده کنید.
- نگهداری نان در یخچال باعث بیات شدن و افزایش دور ریز نان می شود. برای نگهداری نان آن را بسته بندی و در فریزر بگذارید.
- همیشه با توجه به وضعیت افراد خانواده، غذا تدارک بیبینید؛ به طور مثال سهم سالمندان و یا کودکان را متناسب با شرایط آنها محاسبه کنید.
- از همه قسمت های سبزی ها مانند ساقه و برگ تازه آن می توان برای غذای اصلی، سوپ و یا سالاد استفاده کرد.
- نان های بیات و خمیر جدا شده از بعضی از نان های مصرفی را دور نریزید. می توانید آنها را در هوای آزاد خشک کرده و به عنوان پودر در پخت بعضی غذاها مانند انواع کوکو، کتلت یا ناگت استفاده کنید.
- در صورت اضافه ماندن غذا می توانید باقیمانده غذا را در وعده بعدی با مختصر تغییر، مجدد مصرف کنید.
- در صورت وجود باقیمانده غذا بعد از خنک شدن، برحسب زمان مصرف آن را در ظروف مناسب درب دار در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
- اضافه میوه ها را به برگه های خشک، لواشک و یا کمپوت با میزان شیرینی تبدیل و استفاده کنید.
- به تاریخ تولید و انقضای مواد غذایی بسته بندی شده توجه داشته باشید تا مدت بیشتری قابلیت مصرف داشته باشد.
- خرید کردن بدون برنامهریزی و به ویژه در شرایط گرسنگی، ما را ترغیب به انتخاب انواع بیشتری از مواد غذایی میکند که ممکن است چند روز بماند و بخش زیادی از آن فاسد شود.
- خوراکیهای تازه را در یخچال با دمای 5 درجه سانتیگراد نگهداری کنید و برای مواد غذایی منجمد حداقل 18- درجه سانتیگراد را در نظر بگیرید.
- مواد غذایی را به نحوی در یخچال بچینید که خوراکیهای با ماندگاری کمتر، در دسترستر باشد و زودتر مصرف شود.
- باقیمانده غذاها را پس از 30 دقیقه از خنک شدن در دمای محیط، در یخچال بگذارید تا از احتمال رشد و تکثیر باکتریها و فساد آنها پیشگیری شود.
- برای نگهداری باقیمانده مواد غذایی در یخچال، از ظروف شیشهای با درپوش مناسب استفاده کنید تا زمینه تکثیر باکتریها و بوی نامطبوع به دلیل ایجاد رطوبت کاهش یابد.
- حجم زیادی از مواد غذایی را در یخچال انباشته نکنید تا هوای سرد بهخوبی جریان داشته باشد و خوراکیها خنک بماند.
- اگر مقداری از مواد غذایی کنسرو شده باقی مانده، آن را در ظروف شیشهای نگه دارید و در آن را کامل ببندید، زیرا قوطیهای باز شده کنسرو ظروف مناسبی برای نگهداری خوراکیها نیست.
- میوههایی که پژمرده شده است را میتوان برای تهیه لواشک، مربا، اسموتی یا کمپوت به کار برد.
- با گوجه فرنگی خیلی رسیده و نرم و فلفل دلمهای پژمرده، میتوان املتی خوشمزه تهیه کرد! بهتر است سبزی های پژمرده یا نرم شده را دور نریخته و در تهیه غذا یا انواع سس از آنها استفاده کرد.
«ساره موزه»، کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز