03 بهمن 1403

  • 1403/10/02
  • - تعداد بازدید: 28
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

پیشگیری از سقط خود به خودی جنین/ بخش دوم

در بخش نخست این مطلب، سقط جنین و از دست دادن بارداری تعریف و عوامل موثر بر بروز این مشکل بیان شد. در ادامه به دیگر علت های بروز سقط جنین در دوران بارداری می پردازیم.

سلامت بانوان

بیماری های مزمن در مادر مثل دیابت کنترل نشده؛ بیماری های خود ایمنی مانند بیماری لوپوس، سلیاک وسندرم آنتی فسفولیپید آنتی بادی که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت ها و سلول های خود بدن حمله می کند؛ چاقی؛ بیماری تیروئید از جمله کم کاری تیروئید نیز به عنوان علت های دیگری برای سقط خود به خود مطرح است. بنابراین تشخیص زودرس، درمان به موقع و کنترل صحیح این بیماری ها می تواند از سقط خود به خود جلوگیری کند.

اختلالات ساختار رحم مانند رحم دو شاخ یا دیواره دار و نیز چسبندگی های رحمی، به ویژه به دنبال تخریب وسیع بافت رحم پس از کورتاژ یا جراحی های رحم نیز می تواند علتی برای سقط خود به خود باشد. همچنین، ابتلای مادر به برخی عفونت ها مانند  توکسوپلاسموزیس»، «مایکوپلاسموزیس»، آلودگی به ویروس سیفلیس، مالاریا، سرخجه و «سیتومگالوویروس» نیز می تواند احتمال سقط خود به خود را افرایش دهد. بنابراین، پرهیز از تماس با کانون یا منابع انتقال عفونت که در برخی موارد می تواند حیوانات خانگی آلوده)واکسینه نشده(، مانند گربه)در خصوص توکسوپلاسموزیس( باشد، توصیه می شود.

بین مصرف برخی از داروها با سقط خود به خود نیز ارتباطاتی مطرح شده است. بنابراین، توصیه می شود از مصرف خودسرانه داروها پرهیز شود؛ حتی در صورت مصرف دارو تحت نظر پزشک، در خصوص نحوه ادامه مصرف آن دارو و اثرات آن بر بارداری، با پزشک مشورت شود.

علاوه بر این، بین عوامل شغلی و محیطی از قبیل سموم محیطی با سقط خود به خود نیز ارتباطاتی مطرح است؛ قرار گرفتن در معرض مواد استریل کننده، پرتو ایکس، به عنوان مثال  در محیط شغلی از این جمله محسوب می شود. مواجهه با مواد شیمیایی که اغلب در صنایعی مانند رنگ سازی، چرم سازی، کارخانجات رزین سازی، تولید سیمان/ ضدیختولید خازن های برقیکارخانه های تولید آفت کش ها یا پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند تاثیرگذار باشد.

در مشاغلی که با گازهای بیهوشی تماس دارد، مانند کارکنان اتاق عمل، اگر گازها به درستی کنترل نشده باشد، احتمال سقط جنین افزایش می یابد. در واقع، مقادیر کمی از گازهای بیهوشی که از ماسک تنفسی بیمار به هوای اتاق عمل یا ریکاوری نشت می کند، ممکن است توسط کارکنان اتاق عمل استنشاق شود. بنابراین مادران بارداری که در معرض اینگونه گازها هستند، برای جلوگیری از در معرض قرارگیری با این گازها در دوران بارداری باید با کارفرمای خود صحبت کنند تا مکان کاری آنان را تغییر دهد و یا اگر نتوان از در معرض قرارگیری در دوران بارداری اجتناب کرد، باید کمترین میزان مواجهه با این مواد را کاهش داد؛ به عنوان مثال با استفاده از ماسک های تنفسی خاص این امر ممکن می شود.

علاوه بر این، سقط خود به خود می تواند ناشی از اثرات بالقوه قرارگرفتن در معرض اشعه باشد که بسته به میزان اشعه، این احتمال ممکن است بیشتر شود.

هرچند که ارتباط هایی بین عواملی مانند استرس، اعمال جراحی و مشکلات معیشتی با سقط خود به خود مطرح شده که چندان قطعی نیست، اما اجتناب از استرس و نگرانی در دوران بارداری باید مورد توجه قرار گیرد. کیفیت رژیم غذایی هم ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد؛ هرچند که بر اساس مطالعات کنونی کمبود انحصاری یک ماده تغذیه ای و یا کمبود متوسط تمام مواد تغذیه ای، سبب افزایش احتمال سقط خود به خود نمی شود، اما در خصوص مصرف مکمل های ویتامینی قبل از بارداری یا در اوایل بارداری، شواهد نشان داده که زنانی که مولتی ویتامین به همراه آهن و اسید فولیک دریافت کرده اند، احتمال مرده زایی در آنها کاهش یافته است. بنابراین، مصرف فولیک اسید در راستای کاهش عوارض نامطلوب بارداری می تواند مدنظر قرار گیرد. سن بالای پدر نیز ارتباط معناداری با افزایش احتمال سقط دارد که میزان این احتمال قبل از 25 سالگی در کمترین حد بوده و با فواصل 5 ساله افزایش پیشرونده ایی پیدا می کند. علت این ارتباط می تواند ناشی از احتمال بالاتر رخداد اختلالات کرموزمی در اسپرم های مردان با سنین بالاتر باشد.

در هر حال، نکته قابل توجه این است که حدود نیمی از موارد سقط های خود به خود به دلیل اتفاقات تصادفی رخ می دهد که در طی آن جنین رشد و تکامل طبیعی نداشته و بنابراین بارداری در مراحل اولیه از دست می رود. البته باید توجه داشت که احتمال رخداد مجدد اینگونه اختلالات دربارداری های بعدی، اندک است.

تنها در مواردی که سابقه دو یا بیش از دو سقط خود به خود به صورت پشت سرهم و یا سابقه یک سقط بالای 10هفته وجود داشته باشد، نیاز به بررسی بیشتر از سوی متخصص زنان زایمان یا پریناتولوژیست است. بنابراین، هرچند که از دست دادن های مکرر بارداری اتفاقی نادر است، اما اگر این اتفاق در دو یا بیش از دو بارداری پشت سرهم رخ داد، آزمایش ها و بررسی هایی برای پیدا کردن علت می تواند انجام شود. در این موارد حتی اگر هیچ علتی هم پیدا نشود، باز هم اغلب زوجین میتوانند در آینده بارداری موفق و طبیعی داشته باشند. احتمال بارداری موفقیت آمیز حتی پس از 5 بار سقط خود به خود، بیش از 50 درصد است.

«الهام حسامی»، کارشناس مسوول برنامه سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 116044

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید