02 دی 1403

  • 1402/02/10
  • - تعداد بازدید: 89
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

چالش های سالمندی و اهمیت برنامه ریزی بین بخشی در این زمینه

نهم تا پانزدهم اردیبهشت، به نام هفته ملی «سلامت» نامگذاری شده که امسال این مناسبت، با شعار «سلامت برای همه با پزشکی خانواده» گرامی داشته می شود.

نهم تا پانزدهم اردیبهشت، به نام هفته ملی «سلامت» نامگذاری شده که امسال این مناسبت، با شعار «سلامت برای همه با پزشکی خانواده» گرامی داشته می شود.

 

از جمله مباحث مورد توجه در هفته ملی سلامت امسال که در روزشمار گرامیداشت این هفته نیز مورد توجه قرار گرفته، توجه به موضوع «سلامت سالمندان» است که در این مطلب، از زبان دکتر «کوثر خادمیان»، مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، به چالش های مربوط به دوران سالمندی و اهمیت برنامه ریزی در این زمینه می پردازیم:

در سال های اخیر کشور ما به مدد توسعه اجتماعی، اقتصادی و پیشرفت های نظام سلامت، به میانگین سنی بالاتر و امید به زندگی بیشتری دست یافته است. بدیهی است افزایش امید به زندگی، با افزایش درصد جمعیت سالمند همراه بوده و سالخوردگی جمعیت را می توان دستاوردی مثبت و از افتخارات ارزشمند نظام های سلامت برشمرد.

بنا بر اطلاعات آخرین سرشماری رسمی کشور در سال 1395، تعداد سالمندان ثبت شده 7 میلیون نفر گزارش شده که 9 و 28 صدم درصد جمعیت را تشکیل می دهد و انتظار می رود تا سال 1430 سهم سالمندان به 30 درصد کل جمعیت کشور برسد. در استان فارس نیز روند افزایش جمعیت سالمندی منطبق با الگوی کشوری در حال افزایش بوده و در حال حاضر سالمندان بالغ بر 10 درصد جمعیت استان را به خود اختصاص داده اند.

واقعیت غیرقابل چشم پوشی این است که با افزایش جمعیت سالمندی در کشور، بر مسایل و مشکلات این گروه سنی نیز افزوده می شود؛ از همین رو پرداختن به موضوع سلامت در سالخوردگی، اولویتی اجتناب ناپذیر است که می بایست بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

هر چند فرآیند سالمندی به صورت مستقیم منجر به بیماری نمی شود؛ اما اثر سن و گذشت زمان به همراه سبک زندگی نادرست، خطر بالقوه ابتلا به انواع بیماری ها و مرگ و میر را افزایش می دهد. بنابراین ضروری است با ایجاد و تقویت همکاری های بین بخشی و برنامه ریزی مناسب برای مشارکت سلامت، استقلال و توانمندسازی سالمندان در سال های باقیمانده عمر، برای ایجاد یک فرصت برابر با سایر گروه های سنی تلاش کنیم.

سالمندان سال ها جوانی خود را صرف تامین آسایش و آرامش برای فرزندان خود کرده اند. بنابرین در مواجهه با تحلیل قوای جسمی در سال های پایانی زندگی، حق آنهاست که زندگی سالم و با کیفیت را تجربه کنند.

هدف گذاری دومین روز هفته ملی سلامت امسال تحت عنوان «جوانی جمعیت و سالمندی سالم»؛ فرصتی است مغتنم تا برای دستیابی به اهداف مرتبط با حفظ و ارتقای سلامت سالمندان از جمله: ایجاد دسترسی آسان به خدمات و حمایت های لازم، بهبود مهارت ها و توانمندی ها، توسعه مشارکت اجتماعی و آموزش شیوه زندگی سالم. همچنین نیاز است در زمینه تغییر نگرش همگانی نسبت به سالمندان و توجه بیش از پیش به نیازهای این قشر شریف و ارزشمند اهتمام صورت گیرد.

دستیابی به سلامت همه جانبه متاثر از عوامل پیچیده و درهم تنیده ای است که حاصل تعامل جنبه های متفاوتی از دوران زندگی سالمند از جمله احساس هدفمندی در زندگانی، برخورداری از حمایت های اجتماعی موثر و کارآمد، عادات درست بهداشتی در طول زندگی، محیط زندگی سالم، استقلال و مشارکت در امور فردی، خانوادگی و اجتماعی، ویژگی های رفتاری فردی و برخورداری از دیدگاه مثبت و سازنده نسبت به زندگی است.

دکتر «کوثر خادمیان»، مدیر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها
  • کد خبری : 77617
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید