29 اردیبهشت 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1403/02/03
  • - تعداد بازدید: 151
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
به مناسبت هفته ملی سلامت؛

20 گام مؤثر در حفظ محیط زیست، با کاهش ضایعات مواد غذایی

  1. در مواقعی که گرسنه و خسته هستید هرگز خرید نکنید، زیرا اغلب بیشتر از نیاز خرید خواهید کرد.
  2. برای پیشگیری از فساد مواد غذایی خریداری شده، همواره انتخاب مواد غذایی فاسد شدنی و یا سبزی ها را در مرحله آخر خرید انجام دهید.
  3. برای حفظ سلامت و تازگی نان و همچنین پیشگیری از بیات شدن آن، هنگام خرید همیشه از کیسه پارچه ای تمیز استفاده کنید.
  4. نگهداری نان در یخچال باعث بیات شدن و افزایش دور ریز نان می شود. برای نگهداری نان آن را بسته بندی و در فریزر بگذارید.
  5. همیشه با توجه به وضعیت افراد خانواده، غذا تدارک بیبینید؛ به طور مثال سهم سالمندان و یا کودکان را متناسب با شرایط آنها محاسبه کنید.
  6. از همه قسمت های سبزی ها مانند ساقه و برگ تازه آن می توان برای غذای اصلی، سوپ و یا سالاد استفاده کرد.
  7. نان های بیات و خمیر جدا شده از بعضی از نان های مصرفی را دور نریزید. می توانید آنها را در هوای آزاد خشک کرده و به عنوان پودر در پخت بعضی غذاها مانند انواع کوکو، کتلت یا ناگت استفاده کنید.
  8. در صورت اضافه ماندن غذا می توانید باقیمانده غذا را در وعده بعدی با مختصر تغییر، مجدد مصرف کنید.
  9. در صورت وجود باقیمانده غذا بعد از خنک شدن، برحسب زمان مصرف آن را در ظروف مناسب درب دار در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
  10. اضافه میوه ها را به برگه های خشک، لواشک و یا کمپوت با میزان شیرینی تبدیل و استفاده کنید.
  11. به تاریخ تولید و انقضای مواد غذایی بسته ‌بندی شده توجه داشته باشید تا مدت بیشتری قابلیت مصرف داشته باشد.
  12. خرید کردن بدون برنامه‌ریزی و به ویژه در شرایط گرسنگی، ما را ترغیب به انتخاب انواع بیشتری از مواد غذایی می‌کند که ممکن است چند روز بماند و بخش زیادی از آن فاسد شود.
  13. خوراکی‌های تازه را در یخچال با دمای 5 درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید و برای مواد غذایی منجمد حداقل 18- درجه سانتی‌گراد را در نظر بگیرید.
  14. مواد غذایی را به نحوی در یخچال بچینید که خوراکی‌های با ماندگاری کمتر، در دسترس‌تر باشد و زودتر مصرف شود.
  15. باقیمانده غذاها را پس از 30 دقیقه از خنک شدن در دمای محیط، در یخچال بگذارید تا از احتمال رشد و تکثیر باکتری‌ها و فساد آنها پیشگیری شود.
  16. برای نگهداری باقیمانده مواد غذایی در یخچال، از ظروف شیشه‌ای با درپوش مناسب استفاده کنید تا زمینه تکثیر باکتری‌ها و بوی نامطبوع به دلیل ایجاد رطوبت کاهش یابد.
  17. حجم زیادی از مواد غذایی را در یخچال انباشته نکنید تا هوای سرد به‌خوبی جریان داشته باشد و خوراکی‌ها خنک بماند.
  18. اگر مقداری از مواد غذایی کنسرو شده باقی مانده، آن را در ظروف شیشه‌ای نگه دارید و در آن را کامل ببندید، زیرا قوطی‌های باز شده کنسرو ظروف مناسبی برای نگهداری خوراکی‌ها نیست.
  19. میوه‌هایی که پژمرده شده‌ است را می‌توان برای تهیه لواشک، مربا، اسموتی یا کمپوت به کار برد.
  20. با گوجه فرنگی خیلی رسیده و نرم و فلفل دلمه‌ای پژمرده، می‌توان املتی خوشمزه تهیه کرد! بهتر است سبزی های پژمرده یا نرم شده را دور نریخته و در تهیه غذا یا انواع سس از آنها استفاده کرد.

«ساره موزه»، کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 100031
کلیدواژه