متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/11/30
  • - تعداد بازدید: 68
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

اصول تغذیه مناسب در دوران بارداری

خانم های باردار باید مانند سایر افراد خانواده هر روز از 6 گروه غذایی اصلی استفاده کنند؛ آنچه که در تغذیه خانم باردار اهمیت دارد رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی است.

خانم های باردار باید مانند سایر افراد خانواده هر روز از 6 گروه غذایی اصلی استفاده کنند؛ آنچه که در تغذیه خانم باردار اهمیت دارد رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی است.

بهترین راه برای اطمینان از مصرف متعادل و متنوع مواد غذایی در روز، استفاده از همه گروه های اصلی غذایی یعنی گروه نان و غلات، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزدانه ها است.

هرم غذایی چیست؟

هرم غذایی نشان دهنده گروه های غذایی و موادی است که در هر گروه جای می گیرند؛ قرار گرفتن مواد غذایی در بالای هرم که کمترین حجم را در هرم اشغال می کند به این معنی است که افراد باید از این دسته از مواد غذایی مانند قندها و چربی ها کمتر مصرف کنند؛ هر چه از بالای هرم به سمت پایین نزدیک می شویم حجمی که گروه های غذایی به خود اختصاص می دهند بیشتر می شود به این معنی که مقدار مصرف روزانه این دسته از مواد غذایی باید بیشتر باشد.

توصیه می شود به منظور تامین مواد مغذی لازم در این دوران، روزانه از انواع مواد غذایی مختلف موجود در 6 گروه غذایی اصلی و به اندازه نیاز به شرح زیر مصرف شود:

گروه نان و غلات: شامل انواع نان و غلات، ماکارونی، برنج و غلات صبحانه و تامین کننده انرژی، فیبر، برخی ویتامین های گروه ب، آهن، پروتئین، منیزیوم(در صورت داشتن سبوس) و کلسیم است؛ میزان توصیه شده مصرف روزانه این گروه در زنان باردار 7 تا 11 واحد است؛ هر واحد از این گروه شامل یک کف دست بدون انگشت(معادل 30 گرم) انواع نان ها مانند نان بربری، سنگک و تافتون یا چهار کف دست نان لواش(معادل 30 گرم) یا نصف لیوان برنج یا سه چهارم لیوان ماکارونی پخته یا 3 عدد بیسکوییت ساده به خصوص سبوس دار است.

گروه سبزیجات: این گروه شامل انواع سبزی ها به رنگ های زرد، نارنجی، قرمز و سبز تیره است که بر مصرف رنگ های متنوع تاکید می شود؛ این گروه تامین کننده انواع ویتامین ها و املاح برای بدن است و میزان توصیه شده مصرف سبزی ها در زنان باردار 4 تا 5 واحد در روز است؛ هر لیوان از این گروه شامل یک لیوان سبزی های خام برگی یا نصف لیوان سبزی پخته یا خام خرد شده یا یک عدد گوجه فرنگی، پیاز، هویج یا خیار متوسط یا نصف لیوان آب هویج یا نصف لیوان نخود سبز، لوبیا سبز و هویج خرد شده است.

گروه میوه ها: این گروه شامل انواع میوه، آب میوه طبیعی، کمپوت میوه ها و میوه های خشک(خشکبار) است؛ میوه ها نیز منابع غنی ازانواع ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها، انواع املاح و فیبر است؛ میزان مورد نیاز مصرف روزانه میوه ها در زنان باردار 3 تا 4  واحد است که هر واحد از این گروه شامل یک عدد میوه متوسط (سیب، موز، پرتقال یا گلابی) یا نصف لیوان میوه های ریز مثل توت، انگور، دانه های انار یا نصف لیوان میوه پخته یا کمپوت میوه یا یک چهارم لیوان میوه خشک یا خشکبار یا سه چهارم لیوان آب میوه تازه و طبیعی و در مورد میوه های شیرین مانند آب انگور یک سوم لیوان است.

گروه شیر و لبنیات: این گروه شامل شیر و فرآورده های آن(ماست، پنیر، کشک و دوغ) است؛ این گروه دارای کلسیم، پروتئین، فسفر، ویتامین  B12و B2 و سایر مواد مغذی است و بهترین منبع تامین کننده کلسیم محسوب می شود که برای حفظ استحکام استخوان و دندان ضروری است؛ میزان توصیه شده مصرف این گروه در زنان باردار 3 تا 4  واحد است؛ هر واحد از این گروه شامل یک لیوان شیر یا ماست کم چرب(کمتر از 2.5 درصد) یا 45 تا 60 گرم پنیر(یک و نیم قوطی کبریت پنیر) یا یک چهارم لیوان کشک مایع یا 2 لیوان دوغ یا یک و نیم لیوان بستنی پاستوریزه است.

گروه گوشت و تخم مرغ: این گروه منبع تامین کننده بخش عمده پروتئین مورد نیاز بدن است؛ علاوه بر پروتئین، این گروه منبع خوبی از آهن و روی نیز به شمار می رود؛ میزان توصیه شده مصرف روزانه در زنان باردار 2 واحد است؛ هر واحد از این گروه شامل 60 گرم گوشت لخم و بی چربی اعم از گوشت قرمز یا سفید(به اندازه سایز دو تکه جوجه کبابی یا دو قوطی کبریت کوچک) یا نصف ران متوسط یا یک سوم سینه متوسط مرغ(بدون پوست) یا 60 گرم گوشت ماهی پخته شده(کف دست بدون انگشت) یا دو عدد تخم مرغ است.

گروه حبوبات و مغز دانه ها: این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، سویا، باقلا، لپه و ماش است؛ حبوبات منبع خوبی برای تامین پروتئین، املاح و برخی ویتامین ها هستند؛ میزان توصیه شده برای مصرف از این گروه حداقل یک واحد در روز است و هر واحد از این گروه شامل نصف لیوان حبوبات پخته یا یک سوم لیوان انواع مغزها ( گردو، بادام، فندق، پسته، تخمه) می شود.

گروه متفرقه (قندها، چربی ها و شوریجات): شامل انواع قندها و چربی ها مانند قند و شکر، شیرینی، روغن، کره، خامه، نمک، شکلات، سس مایونز، انواع مرباها، نوشابه های گازدار، انواع ترشی ها و شوری ها است که توصیه می شود در برنامه غذایی روزانه از این گروه در حداقل مقدار استفاده شود.

مواد غذایی غیرمجاز در دوران بارداری:

تعدادی از مواد غذایی وجود دارند که اثر زیانبخش بر سلامت مادر و جنین در دوران بارداری دارند و مصرف آنها طی بارداری به صورت نسبی و مطلق ممنوع است.

ü       مصرف کافئین (موجود در قهوه و نوشابه های سیاه رنگ و شکلات) به علت اینکه ممکن است باعث تولد نوزاد کم وزن یا نوزاد با عوارض عصبی شود باید کاهش یابد.

ü       دم کرده های گیاهی (مانند چای یا گل گاو زبان) گاهی اثرات جانبی مانند حالت تهوع و استفراغ دارند بنابراین مصرف آنها در دوران بارداری توصیه نمی شود.

ü       تمامی نوشیدنی های الکلی موجب رشد غیر طبیعی جنین و کاهش مهارت عقلانی و هوشی جنین و بروز سندرم الکل جنین می شود.

ü       مصرف شیر خام، غذاهای دریایی دودی، کالباس، کباب کوبیده که خوب پخته نشده، پنیرهای نرم، گوشت هایی که خوب پخته نشده اند و غذاهای مانده در یخچال به دلیل اینکه منبع آلودگی با لیستریا که عامل شناخته شده سقط غیرعمدی و مننژیت جنین و نوزاد است، در این دوران ممنوع است.

«مرضیه کامران» کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 74546
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید