متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

28 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1398/07/06
  • - تعداد بازدید: 10
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

انواع شیر و فرآیندهای تولید آن را بشناسیم

عمده ترین منبع تولید شیر در دنیا گاو است و اصطلاح «شیر» به طور کلی به شیر گاو گفته می شود

ترکیب شیر در انواع مختلف پستانداران متفاوت است و مطابق با نیازهای تغذیه ای نوزاد دام است.

عمده ترین منبع تولید شیر در دنیا گاو است و اصطلاح «شیر» به طور کلی به شیر گاو گفته می شود؛ تعادل و تنوع اجزای غذایی در شیر سبب شده است که با مصرف یک لیوان از آن در روز بتوان بخش عمده ای از مواد ضروری موردنیاز بدن را تامین کرد.


بخش عمده شیر را آب تشکیل می دهد با 87 درصد، بقیه مواد شیر از چربی معادل 4تا 3/5درصد، پروتئین 3/5درصد، لاکتوز یا قند شیر برابر با 4/7 درصد، املاح 8 درصد و ویتامین ها تشکیل می شود.

اجزای شیر در دیگر پستانداران کمی متفاوت است، به عنوان نمونه میزان لاکتوز در شیر انسان به ترتیب بالاتر از شیر اسب، گاو، گاو میش و گوسفند است و یا مقدار پروتئین کازئین بیشتر از همه در شیر گوسفند و سپس در شیر گاو میش، گاو، بز، اسب و انسان وجود دارد.

انواع شیر بر اساس مقدار چربی

انواع شیر بر اساس مقدار چربی بسته بندی های شیر پاستوریزه و استریلیزه به صورت بدون چربی، کم چربی، با چربی متوسط و پرچرب شیرکامل در بازار موجود است. تفاوت عمده این نوع شیرها در مقدار چربی آنهاست.

امروزه شیر با نسبت درصدهای متفاوت چربی از صفر تا چربی موجود در شیر کامل تولید می شود. مقدار چربی شیر استاندارد یا شیر معمولی در ایران 2 و نیم درصد است. شیر کم چرب نزدیک به یک و نیم درصد و شیر پرچرب یا شـیـر کـامـل نزدیک به 3 و نیم درصد چربی دارد.

نکته: در وزن مساوی، در انواع کم چرب تر شیر، مقدار برخی مواد مغذی مانند کلسیم بیشتر است.

انواع شیر بر اساس نوع فرآیند سالم سازی

در صنعت، برای سالم سازی شیر، فرآیند هایی روی آن انجام می شود که درجه حرارت و مدت زمان، به گونه ای انتخاب شده تا نابودی میکروب های شیر، کمترین تاثیر منفی را بر ارزش تغذیه ای این نوشیدنی داشته باشد.

شیر پاستوریزه

«پاستوریزاسیون» از نظر صنعتی یعنی حرارت دادن شیر در دمای پایین تر از نقطه جوش آب که با هدف از بین بردن میکروب های بیماری زا و کاهش بار میکروبی انجام می شود؛ پاستوریزاسیون شیر ممکن است تحت دمای 71 تا74 درجه سانتیگراد به مدت 40 ثانیه و یا 85 درجه سانتیگراد به مدت پانزده تا بیست ثانیه انجام شود.

شیر پاستوریزه در دمای یخچال به مدت حدود یک هفته قابل نگهداری است.

شیر استریل یا «فرادما»

«استــریلیزاسیون» صنعتی برای از بین بردن تمام میکروارگانیسم های موجود در شیر انجام می شود که ایــن فرآیند در دمای 110 تا 120 درجه سانتیگراد به مدت 10 تا 30 دقیقه و یا در دمای 150 تا 135 درجه سانتیگراد به مدت چند ثانیه انجام می شود.

شیری که تحت درجه حرارت بالاتر و طی مـدت زمان کوتاه تر استریل می شود، به شیر «UHT» موسوم است.

شیر استریل را می توان در بسته بندی غیرقابل نفوذ به هوا در خارج از یخچال به مدت 6 هفته نگهداری کرد.

نگهداری شیر

شیر پاستوریزه باید در یخچال و در دمای صفر تا 4 درجه سانتیگراد نگهداری شود؛ اغلب در این دما شیر پاستوریزه به مدت یک هفته ماندگاری دارد. شیر استریل یاUHT را می توان در خارج از یخچال به مدت 6 هفته نگهداری کرد. ولی پس از باز کردن باید در یخچال نگهداری و حداکثر طی یک هفته مصرف شود.

در صورت مصرف شیر خام در منزل، باید پیش از مصرف جوشانیده شود. عملیات جوشاندن شیر باید به شکلی باشد که پس از حرات دهی و به قلیان آمدن شیر، به مدت زمان یک دقیقه به هم زده شود تا حرارت به تمام نقاط آن برسد و پس از آن خنک شده و در یخچال نگهداری شود.

جوشاندن شیر تاثیر مخربی روی ویتامین های شیر دارد، بنابراین باید تا آنجا که امکان دارد، از شیر پاستوریزه استفاده کرد.

انواع شیر

شیر کم لاکتوز

به طور طبیعی نزدیک به پنج درصد از وزن ماده خشک شیر را «لاکتوز» یا قند شیر تشکیل می دهد. مقدار این قند در شیر کم لاکتوز کمتر از دیگر انواع شیر است؛ بنابراین افرادی که به دلیل مشکلات گوارشی قادر به هضم قند شیر نیستند با مصرف شیر دچار دل درد، نفخ و دیگر مشکلات جسمی می شوند، می توانند از شیرکم لاکتوز استفاده کنند.

شیر غنی شده

شیر غنی شده، شیری است که به آن مقداری از ویتامین ها یا مواد معدنی مثل ویتامین D یا کلسیم اضافه شده باشد. به همین دلیل شیر غنی شده نسبت به شیر معمولی، ارزش تغذیه ای بالاتری دارد.

شیرهای طعم دار

در صنعت برای تهیه شیر طعم دار به شیر ساده شکر و انواع مواد افزودنی مانند پودر کاکائو، پودر قهوه یا مواد رنگی و طعم دهنده های میوه ای اضافه می کنند. افزودن شکر ذائقه کودکان را به مصرف شیرینی سوق می دهد که خود یکی از دلایل چاقی در سنین بزرگسالی بوده و ترکیبات موجود در برخی از افزودنی ها مانند چای، کاکائو و قهوه موجب کاهش جذب مقداری از کلسیم موجود در شیر می شود.

بنابراین توصیه می شود از شیر ساده استفاده کرده، از شیرهای طعم دار، به ویژه نوع صنعتی استفاده نشود و در صورت تمایل به مصرف شیر میوه مانند شیرموز، شیرخرما، شیرعسل و شیرتوت فرنگی، آن را به صورت طبیعی و بدون افزودن شکر در منزل آماده کنیم./103

«رضیه شناور»، کارشناس ارشد تغذیه و رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

  • گروه خبری : آموزش همگانی
  • کد خبری : 10280
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید