متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1402/02/13
  • - تعداد بازدید: 91
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

با بیماری آسم و راه های پیشگیری و کنترل آن بیشتر آشنا شویم

آسم یک مسئله بهداشتی برای تمامی جوامع اعم از توسعه یافته و در حال توسعه به شمار می رود و سالانه هزاران نفر به علت این بیماری جان خود را از دست می دهند.

آسم یک مسئله بهداشتی برای تمامی جوامع اعم از توسعه یافته و در حال توسعه به شمار می رود و سالانه هزاران نفر به علت این بیماری جان خود را از دست می دهند.

 

تعریف آسم

آسم واژه ای یونانی و بیانگر بیماری است که در آن علایم مکرر سرفه، تنگی نفس همراه با خس خس سینه و احساس خفقان وجود دارد. آسم بیماری التهابی مزمن و غیرواگیر ریه است. مزمن به این معنا که بیماری همیشه وجود دارد، حتی زمانی که بیمار احساس ناخوشی ندارد. این بیماری تحت تاثیر عوامل ژنتیکی و محیطی بروز
می کند.

چگونه آسم ایجاد می شود؟

می دانیم که ریه محل تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن است. در صورت برخورد فرد با یک عامل آغازگر، عضلات دیواره نایژه ها منقبض می شود تا مانع رسیدن عامل خطر محیطی به ریه ها شود. در ضمن غشای درونی نایژه ها شروع به ترشح مخاط کرده و عامل را به دام می اندازد و در نتیجه سرفه رخ می دهد تا عامل خارجی را به بیرون براند. این روند در همه افراد سالم اتفاق می افتد، اما در فرد مبتلا به آسم، سلول های التهابی پس از برخورد با عامل محرک واسطه های شیمیایی ترشح می کند که منجر به انقباض دیواره نایژه ها و سرفه می شود. در ادامه سلول های التهابی بیشتری به این ناحیه گسیل و دوباره واسطه های شیمیایی بیشتری ترشح می شود. به همین ترتیب این چرخه معیوب شدت می یابد و باعث کندی سرعت و جریان بازدم و احساس خفقان و تنگی نفس می شود.

علت های ابتلا به آسم

علت دقیق و اصلی آسم هنوز نامشخص است، اما آنچه تاکنون روشن شده، نشان می دهد که آسم محصولی از ترکیب عوامل محیطی، سبک زندگی و خصوصیات زیستی و ذاتی فرد (ژنتیک)
است.

اگر افراد خانواده سابقه انواع آلرژی ها (اگزما، آلرژی بینی، آلرژی غذایی و آسم) را داشته باشند، احتمال بروز آسم در سایر افراد آن خانواده بیشتر می شود. همچنین تماس با عواملی چون دود سیگار، عوامل عفونی ویروسی و بعضی مواد حساسیت زا ممکن است سبب افزایش احتمال ابتلا به آسم شود. برخی افراد نظیر کارگران نانوایی، چوب بری و رنگسازی به دلیل تماس های شغلی ممکن است دچار آسم شوند.

سبک زندگی شهری از نظر زندگی آپارتمانی، نبود تحرک، غذاهای آماده (Fast Food) و آلودگی هوا به علت دود سیگار و آلودگی شهر به علت دود خودروها عوامل شیوع بیشتر آسم است. همچنین ممکن است بیماری آسم در افراد بدون سابقه آلرژی نیز رخ دهد. تاثیر مخرب عوامل محیطی در سال های اول زندگی مانند عفونت های شدید و یا آلودگی محیط زندگی، تاثیر بدی روی رشد و تمایز راه های هوایی دارد و ابتلا به آسم گسترش
می یابد. در مواجهه با عوامل محرک، علایم بیماری بدتر می شود و منجر به آسم پایدار و افزایش خطر حملات حاد می شود.

عوامل خطر برای بروز یا شدت آسم چیست؟

از بین عواملی که سبب بروز یا بدتر شدن علایم آسم می شود، موارد شایع عبارتند از:

1- مواد حساسیت زا

· حیوانات (پر، مو یا پوست)

· هیره (مایت) موجود در گرد و خاک خانه ها

· انواع سوسک ها و حشرات

· کپک ها و قارچ ها

2- مواد محرک

· در معرض قرار گرفتن با دود سیگار و سایر مواد دخانی مانند قلیان، پیپ از دوران بارداری تا پس از تولد و در طی زندگی

· دود آتش، اسپند و هر گونه ماده سوختنی

· آلودگی هوا در اثر ازن، دی اکسید گوگرد، ذرات معلق، سموم قارچی

· تماس با بخارات ناشی از آشپزی مانند اکسید نیتروژن

· تغییرات آب و هوایی بخصوص هوای سرد و خشک

· رطوبت زیاد و یا استفاده از بخور طولانی مدت که باعث افزایش قارچ و کپ در محیط می شود

· بوهای تند نظیر بوی عطر، ادکلن، شوینده ها

· گرد و غبار

· تغییرات هیجانی شدید مانند گریه کردن، خندیدن شدید و استرس

3-عفونت های ویروسی مثل سرما خوردگی، آنفلوانزا و موارد مشابه

4-ورزش و فعالیت فیزیکی

5-عوامل دیگر

· داروهایی مانند آسپرین و برخی مسکن ها

· مواد افزودنی در غذاها و آلرژی های غذایی به ویژه در کودکان

· کم تحرکی و چاقی

· افسردگی و اضطراب پدر و مادر قبل و طی بارداری

· زایمان به روش سزارین

· وزن پایین موقع تولد و نیز سن کم مادر

· کمبود ویتامین D

· نداشتن تغذیه با شیر مادر

· کلر استفاده شده در آب استخرها

· آلاینده های شیمیایی: شوینده ها حشره کش ها و بوی رنگ

دکتر «زهرا خسروی زادگان»، کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 77929
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید