متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

27 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1399/11/11
  • - تعداد بازدید: 22
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ؛ راهی به سوی درمان

بسیاری از سرطان‏ ها با معاینه پزشکی و انجام آزمایش ‏های تکمیلی تشخیص داده می ‏شوند که از جمله آنها سرطان‏ روده بزرگ است.

بسیاری از سرطان‏ ها با معاینه پزشکی و انجام آزمایش ‏های تکمیلی تشخیص داده می ‏شوند که از جمله آنها سرطان‏ روده بزرگ است.

نیاز است همه افراد با شناخت نشانه های مشکوک سرطان و آگاهی از اهمیت تشخیص زودهنگام، به موقع به پزشک مراجعه کرده تا سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شده و تحت درمان مناسب قرار گیرد.

 

بروز سرطان روده بزرگ یک فرآیند چندمرحله ‏ای است که به دنبال تکثیر سلول های غیرطبیعی و سپس ایجاد زواید قارچ مانندی به نام «پولیپ آدنوماتوز» و سرانجام بدخیمی رخ می دهد؛ چون این فرآیند شامل ایجاد تغییرات ژنتیک متعددی است که در طول یک دوره چندساله رخ می‏ دهد، برای عوامل مختلف تأثیرگذار بر این فرآیند، فرصت‏های زمانی زیادی وجود دارد.

عوامل خطر سرطان روده بزرگ و پیشگیری از آن

عوامل خطر سرطان روده بزرگ را می ‏توان به دو دسته غیرقابل اصلاح و قابل اصلاح تقسیم کرد.

عوامل غیرقابل اصلاح عبارتند از :

· افزایش سن

· سابقه خانوادگی پولیپ یا سرطان روده بزرگ

· بیماری‏ های ارثی مانند پولیپ‏ های آدنوماتوز فامیلی (Familial Adenomatosis Polyposis, FAP) یا سرطان کولون ارثی بدون پولیپوز (Hereditary nonpolyposis colorectal cancer)

بنابراین، این نکته مهم است که افراد بدانند که اگر فرد مبتلا به سرطان، به ویژه در فامیل درجه یک (پدر، مادر، برادر، خواهر یا فرزندان) یا درجه دو (عمه، عمو، خاله، دایی، پدربزرگ یا مادربزرگ) به این بیماری مبتلا هستند، باید توجه بیشتری به علائم خود داشته باشند و به ارزیابی ‏های بیشتری از جمله روش‏ های غربالگری نیاز دارند.

اما نزدیک به دو سوم افرادی که به سرطان روده بزرگ مبتلا می‏ شوند، هیچ سابقه خانوادگی ندارند و بسیاری از آنها عوامل خطری دارند که قابل اصلاح است.

عوامل خطر قابل اصلاح مرتبط با شیوه زندگی

· فعالیت بدنی ناکافی: هر میزان از فعالیت بدنی می‏ تواند خطر سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.

· افزایش وزن: چاقی، به ویژه چاقی دور شکم، یک عامل خطر برای سرطان روده بزرگ محسوب می ‏شود.

· مصرف الکل: حتی اگر روزانه یک بار الکل مصرف شود، خطر سرطان روده بزرگ افزایش می ‏یابد و هر چه میزان مصرف بیشتر شود، خطر سرطان روده نیز بیشتر می‏شود.

· مصرف دخانیات: مصرف دخانیات از جمله سیگار، خطر پولیپ ‏های آدنوماتوز و سرطان روده بزرگ را افزایش می‏ دهد.

· مصرف گوشت قرمز: دو موضوع در مورد گوشت قرمز می ‏تواند بروز سرطان روده بزرگ را زیاد کند؛ یکی مقدار مصرف گوشت قرمز است و دیگری شیوه پخت آن. افرادی که روزانه بیش از 80 تا 90 گرم گوشت قرمز مصرف می ‏کنند خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند. بنابراین باید تعادل را در مصرف گوشت قرمز رعایت کرد تا ضمن بهره‏ مندی از فواید آن، از ضررهایش دوری کرد. در مورد شیوه پخت هم، اگر گوشت را در دمای بسیار زیاد آماده کنیم به ویژه در زمان کباب کردن یا درست کردن همبرگر، خطر سرطان بالاتر می ‏رود.

· مصرف کم میوه و سبزی: سبزی هایی مانند کلم بروکلی و گل کلم، اسفناج و کرفس دارای ترکیباتی از جمله آنتی‏اکسیدان، اسیدفولیک و فیبر هستند که می‏ تواند خطر سرطان را کاهش دهد.

بعضی از داروها از جمله مصرف آسپیرین و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی نیز اثرات محافظتی در برابر ابتلا به سرطان روده بزرگ دارند.

نشانه های پولیپ و سرطان روده بزرگ و شیوه های تشخیص زودهنگام آن

از آنجایی که ضایعه پیش‏ سرطانی به نام پولیپ، پیش از بروز سرطان در روده رشد می ‏کند، می‏توان با شناسایی نشانه های مشکوک پولیپ و یا حتی سرطان در مراحل اولیه، جلوی بروز این بیماری را گرفته و آن را درمان کرد.

مهم‏ترین نشانه های مشکوک سرطان روده بزرگ عبارتند از :

· خونریزی دستگاه گوارش تحتانی در طی یک ماه اخیر

· یبوست در طی یک ماه اخیر (با یا بدون اسهال، درد شکم و احساس پر بودن مقعد پس از اجابت مزاج)

· کاهش بیش از 10 درصد وزن بدن در طی 6 ماه همراه با یکی از نشانه های یاد شده

انواع روش ‏ها برای تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ از جمله آزمایش خون مخفی در مدفوع به روش ایمونولوژیک (IFOBT) و کولونوسکوپی وجود دارد.

توصیه می شود تمامی افراد (بانوان و مردان) از 50 سالگی با انجام آزمایش خون مخفی در مدفوع در خصوص بررسی اولیه از نظر خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ اقدام و با توجه به سوابق فردی و خانوادگی، نشانه های مشکوک و نتیجه آزمایش خون مخفی در مدفوع برای انجام کولونوسکوپی و بررسی تخصصی تر به پزشک مراجعه کنند. /ا.کشاورزی

دکتر «زهرا خسروی زادگان»،کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

پایان خبر

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 36335
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید