متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1402/01/05
  • - تعداد بازدید: 57
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه

تغذیه سالم در ایام نوروز برای بیماران مبتلا به دیابت

در مهمانی های ایام نوروز از انواع تنقلات و شیرینی ها برای پذیرایی استفاده می شود که می تواند تعادل قند خون را در این بیماران به خطر اندازد. بنابراین برای جلوگیری از افزایش یا افت قند خون در این ایام بهتر است بیماران مبتلا به دیابت به نکات زیر توجه داشته باشند:

در مهمانی های ایام نوروز از انواع تنقلات و شیرینی ها برای پذیرایی استفاده می شود که می تواند تعادل قند خون را در این بیماران به خطر اندازد. بنابراین برای جلوگیری از افزایش یا افت قند خون در این ایام بهتر است بیماران مبتلا به دیابت به نکات زیر توجه داشته باشند:

 

·         هیچکدام از وعده های غذایی خود را  به بهانه مهمانی و یا کمبود وقت حذف نکنید. حذف وعده های غذایی باعث به هم خوردن تعادل قند خون می شود.

·         از مصرف شیرینی های خامه ای، مربایی، گز و سوهان پرهیز کنید و به جای آن از شیرینی های ساده و با سایز کوچک استفاده کنید.

·         به جای استفاده از شکلات های معمولی از شکلات های تلخ با خلوص بالای 75 درصد استفاده کنید.

·         به جای قند و شکر، از توت خشک، مویز و خرمای زاهدی استفاده کنید.

·         سعی کنید میوه های کم شیرین با فیبر بیشتر مصرف کنید. برای مثال به جای پرتقال شیرین از سیب استفاده کنید.

·         بیماران مبتلا به دیابت که مبتلا به فشارخون بالا نیز هستند، باید از مصرف آجیل های شور خودداری کنند.

·         در مهمانی ها در صورت امکان به جای مصرف پلوی ساده از پلوهای مخلوط با سبزی ها مثل سبزی پلو یا شوید پلو استفاده کنید.

·         به جای استفاده از نوشابه های گازدار، از نوشیدنی های طبیعی پاستوریزه و کم نمک چون دوغ استفاده کنید.

·         تا حد امکان از مصرف سمنو به دلیل داشتن قند بسیار بالا پرهیز کنید.  

«پریسا موسویان» دکترای علوم تغذیه، کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 76071
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید