متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/10/28
  • - تعداد بازدید: 65
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

تغییر سبک زندگی، بهترین روش پیشگیری و درمان چاقی

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، چاقی به عنوان یک بیماری همه گیر جهانی مطرح است. در سراسر جهان، 800 میلیون نفر مبتلا به چاقی هستند و تخمین زده می شود که یک میلیارد نفر در جهان تا سال 2030 میلادی با چاقی زندگی کنند. گرچه عوامل مختلفی در ابتلا به چاقی موثر است، اما سبک زندگی ناسالم به عنوان اصلی ترین عامل ایجاد کننده آن شناخته می شود.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، چاقی به عنوان یک بیماری همه گیر جهانی مطرح است. در سراسر جهان، 800 میلیون نفر مبتلا به چاقی هستند و تخمین زده می شود که یک میلیارد نفر در جهان تا سال 2030 میلادی با چاقی زندگی کنند. گرچه عوامل مختلفی در ابتلا به چاقی موثر است، اما سبک زندگی ناسالم به عنوان اصلی ترین عامل ایجاد کننده آن شناخته می شود.

 

در واقع تغییر سبک زندگی مردم، زندگی ماشینی، کاهش فعالیت های فیزیکی و تغییر ذائقه افراد باعث شده که هر روز شاهد شیوع بیشتر چاقی و اضافه وزن در جامعه باشیم. اما با تغییرات ساده در سبک زندگی می توان جلوی پیشرفت آن را گرفت. به طور مثال:

1. خرید آذوقه غذایی را در مواقعی که گرسنه هستیم انجام ندهیم.

2. مواد غذایی نامناسب مثل نوشابه، چیبس، سس مایونز و شیرینی را خریداری نکنیم.

3. برای آگاهی از میزان قند، چربی و نمک موجود در مواد غذایی آماده، به برچسب روی بسته بندی مواد غذایی توجه کنیم.

4. غذا خوردن را همراه با کارهای دیگر مثل مطالعه و تماشای تلویزیون انجام ندهیم، زیرا باعث پرخوری می شود.

5. مواد غذایی را تا حد امکان به صورت آب پز، بخار پز و کبابی طبخ کنیم.

6. وعده های غذایی خود را به طور منظم و در ساعات معینی از روز مصرف کنیم.

7. تعداد وعده های غذایی را افزایش و حجم هر وعده را کاهش دهیم.

8. از بشقاب های کوچک برای غذا خوردن استفاده کنیم و از قرار دادن ظرف غذا با حجم زیاد در سر سفره پرهیز کنیم.

9.  مواد غذایی که سبب تحریک به غذا خوردن می شود را از معرض دید و دسترسی خود خارج کنیم.

10. اگر با افرادی غذا می خوریم که باعث پرخوری ما می شوند، محیط غذا خوردن خود را تغییر دهیم.

11. سرعت غذا خوردن خود را کاهش دهیم و هر لقمه غذا را برای مدت طولانی تری بجویم.

12. قبل از اینکه سیر شویم، دست از غذا خوردن بکشیم.

13. مراقب باشیم بی جهت غذا نخوریم. به عنوان مثال وقتی به بچه ها غذا می دهیم، باقی آن را خود مصرف نکنیم.

14. به هر بهانه ای فعالیت بدنی بیشتری انجام دهیم، مانند پیاده رفتن به محل کار و خرید، استفاده از پله به جای آسانسور، زودتر پیاده شدن از تاکسی و اتوبوس، یا پارک ماشین چند خیابان جلوتر و طی کردن قسمتی از مسیر به صورت پیاده.

«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 73157
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید