متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1402/02/16
  • - تعداد بازدید: 121
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

توصیه های تغذیه ای برای پیشگیری و بهبود کبد چرب

بیماری کبد چرب یکی از شایع ترین علت های بروز مرگ و میر ناشی از بیماری های مزمن کبدی است. بیشترین شیوع این بیماری بین 40 تا 60 سالگی است. کبد چرب در اثر تجمع چربی به ویژه تری گلیسیرید در سلول های کبدی به میزان 5 -10 درصد وزن کبد ایجاد می شود. در صورت عدم درمان، این بیماری می تواند به سمت سیروز و سرطان سلول های کبدی منجر شود.

بیماری کبد چرب یکی از شایع ترین علت های بروز مرگ و میر ناشی از بیماری های مزمن کبدی است. بیشترین شیوع این بیماری بین 40 تا 60 سالگی است. کبد چرب در اثر تجمع چربی به ویژه تری گلیسیرید در سلول های کبدی به میزان 5 -10 درصد وزن کبد ایجاد می شود. در صورت عدم درمان، این بیماری می تواند به سمت سیروز و سرطان سلول های کبدی منجر شود.

از عواملی که می تواند در ایجاد بیماری کبد چرب نقش داشته باشد می توان به چاقی، سوءتغذیه، کاهش وزن سریع، دیابت، مقاومت به انسولین و افزایش چربی خون اشاره کرد. اما چاقی، به ویژه چاقی شکمی به عنوان اصلی ترین علت ایجاد این بیماری شناخته می شود. محققان دریافته اند که تغییر شیوه زندگی از جمله افزایش فعالیت فیزیکی، کاهش وزن تدریجی و اصلاح عادات غذایی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در پیشگیری و درمان کبد چرب به شمار می رود. در ادامه نکات تغذیه ای موثر در پیشگیری و بهبود کبد چرب را با هم دنبال می کنیم:

·         تعداد وعده هایی غذا را در روز افزایش و حجم غذا را در هر وعده کاهش دهید.

·         وعده های غذایی خود را به طور منظم و در ساعات معینی از روز مصرف کنیم. هیچ یک از وعده ها به ویژه وعده صبحانه نباید حذف شود.

·         از مصرف غذاهای سرخ کردنی پرهیز کنید و تا حد امکان از روش بخار پز یا آبپز کردن برای طبخ مواد غذایی استفاده شود.

·         چربی گوشت و پوست مرغ را قبل از پختن جدا کرده و تا حد امکان از گوشت سفید به جای گوشت قرمز استفاده کنید.

·         لبنیات کم چرب استفاده کنید و از مصرف ماست و پنیرهای خامه خودداری کنید.

·         تا حد امکان از مصرف گوشت های فراوری شده مانند هات داگ، سوسیس، ژامبون و ناگت مرغ حتی با عنوان «کم چرب » خودداری کنید.

·         ماهی های چرب مانند سالمون، ماهی آزاد، قزل آلا و کپور که حاوی امگا 3 بالایی است، سبب کاهش تری گلیسرید خون می شود. بنابراین دست کم دو بار در هفته ماهی استفاده کنید.

·         مغزها به ویژه گردو به کاهش چربی خون کمک می کند. البته باید در نظر داشت که به دلیل کالری بالا موجب اضافه وزن و چاقی شده، پس در مصرف آنها تعادل را رعایت کنید.

·         غلات بدون سبوس مانند برنج سفید و نان سفید سبب افت سریع قند خون و گرسنگی زودرس و اضافه دریافت آن سبب چاقی و تجمع چربی در بدن می شود. دست کم نصف غلات مصرفی خود را از غلات کامل انتخاب کنید.

·         رژیم غذایی سرشار از قندهای افزوده منجر به تجمع چربی در شکم می شود. بنابراین مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های با قند بالا مانند کیک، آبنبات، شکلات، نوشابه های گازدار، آبمیوه ها و نوشیدنی های انرژی زا را محدود کنید.

·         مصرف چربی های ترانس را به کمترین میزان برسانید. مهمترین منبع اسیدهای چرب ترانس، روغن های جامد، کره گیاهی (مارگارین) و روغن های قنادی است که در تهیه انواع شیرینی ها و بیسکویت استفاده می شود.

·         مصرف مواد غذایی غنی از فیبر را افزایش دهید. بهترین راه برای دریافت فیبر بیشتر، مصرف مقدار کافی غذاهای گیاهی از جمله سبزی و میوه، حبوبات و همچنین غلات کامل (غلات سبوس دار) است.

·         هر چند میوه ها دارای خواص مفیدی برای سلامتی است، اما از مصرف بیش از حد میوه و آبمیوه ها به دلیل محتوای بالای قند (فروکتوز) آنها پرهیز کنید.

·         کاهش وزن تدریجی منجر به کاهش معنی دار چربی های کبدی می شود. برای کاهش وزن مناسب از یک مشاور تغذیه کمک بگیرید.

«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 78187
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید