متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/11/17
  • - تعداد بازدید: 59
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

درباره سرطان معده بیشتر بدانیم

سرطان معده یکی از سرطان های شایع در کشور ما محسوب می شود که در صورت تشخیص به موقع، به طور کامل قابل درمان است و بر عکس زمانی که دیر تشخیص داده شود، ممکن است از معده فراتر رفته و حتی اعضای دیگر بدن را درگیر کند و یا منجر به مرگ شود.

سرطان معده یکی از سرطان های شایع در کشور ما محسوب می شود که در صورت تشخیص به موقع، به طور کامل قابل درمان است و بر عکس زمانی که دیر تشخیص داده شود، ممکن است از معده فراتر رفته و حتی اعضای دیگر بدن را درگیر کند و یا منجر به مرگ شود. 

علت های ایجاد سرطان معده:

·         عفونت با هلیکوباکتر پیلوری

·         نیتریت و نیترات موجود در گوشت خام

·         مصرف غذاهای آماده و فست فودها

·         کمبود ویتامین ها به ویژه ویتامین های A و C در رژیم غذایی

·         رژیم غذایی مشتمل بر غذاهای دودی، گوشت و ماهی نمک سود، ترشی ها، کنسروها

·         سیگار

·         الکل

·         چاقی

·         جنسیت مذکر: آمارها نشان می دهد میزان ابتلا در مردان دو برابر زنان است.

·         افزایش سن

·         سابقه خانوادگی سرطان معده

·         سابقه جراحی قبلی معده

·         گروه خونی A

هلیکوباکتر پیلوری و سرطان معده

هلیکو باکتر پیلوری میکروبی است که در انتهای معده زندگی می کند و در ایجاد زخم ها و التهاب معده، سوء هاضمه و بروز سرطان معده تاثیر دارد.

هلیکوباکتر پیلوری از طریق غذا یا آب آلوده و تماس با محتویات معده افراد آلوده از فردی به فرد دیگر منتقل می شود؛ این میکروب در همه افراد ایجاد سرطان نمی کند و در حدود 15 درصد از بیمارانی که عفونت درازمدت دارند، ممکن است دچار یک یا چندین عارضه شوند.   

نیترات ها و نیتریت ها و سرطان معده

نیترات ها و نیتریت ها ترکیباتی هستند که به منظور جلوگیری از فساد گوشت، به سوسیس، کالباس و گوشت های کنسرو شده اضافه می شوند؛ این مواد با ترکیب شدن با اجزای تشکیل دهنده گوشت به سوسیس و کالباس رنگ صورتی و عطر و بوی مطبوعی می بخشد، اما با وارد شدن این مواد به بدن ترکیباتی به نام «نیتروزآمین» تولید می شود که می تواند باعث ایجاد سرطان در بدن شود.

علائم و نشانه های سرطان معده چیست؟

این بیماری ممکن است در ابتدا هیچگونه علائمی از خود نشان ندهد، اما همزمان با رشد تومور و پیشرفت بیماری، علائمی از قبیل درد شکم، تهوع، کاهش اشتها، نفخ پس از خوردن غذا، اختلال در بلع، سوزش سر دل یا سوء هاضمه، کاهش وزن، وجود خون در مدفوع یا استفراغ خونی، احساس پری معده پس از غذا خوردن و وجود مایع در شکم و تورم شکم(آسیت) در بیماران نمایان می شود.  

چگونه بیماری تشخیص داده می شود؟

تنها تشخیص قطعی سرطان معده نمونه برداری از معده و بررسی آزمایشگاهی آن است که اغلب با کمک آندوسکوپی مقداری از بافت معده برداشته شده و در زیر میکروسکوپ سلول های آن مشاهده و بیماری تشخیص داده می شود.

چگونه سرطان معده درمان می شود؟

درمان این بیماری با توجه به مرحله تشخیص بیماری شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی و ایمنوتراپی است.

راه های پیشگیری از سرطان معده

·         پرهیز از مصرف سیگار و قلیان

·         انجام فعالیت فیزیکی منظم(انجام روزانه 30 دقیقه ورزش)

·         استفاده از رژیم غذایی دارای میوه و سبزی(روزانه دست کم 5 واحد)

·         کاهش مصرف غذاهای کنسروی و کمپوت شده

·         کاهش مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی

·         استفاده از گوشت های کم چربی

·         پرهیز از مصرف غذاهای پر نمک و ترشی ها

·         استفاده از آب شرب بهداشتی  

توصیه هایی که باید به آنها توجه شود:

·         در صورتی که در خانواده درجه یک سابقه ابتلا به سرطان معده دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

·         در صورت عود متعدد عفونت هلیکوباکتر در معده با پزشک مشاوره کنید.  

·         پس از درمان بیماری های معده، معاینه های دوره ای را جدی بگیرید.

·         در صورت درد شکمی شدید و وجود خون در مدفوع به پزشک مراجعه کنید.

·         برای پیشگیری از سرطان معده، رژیم غذایی سالم داشته باشید؛ غذاهای چرب را کمتر مصرف کنید؛ سبزی ها و لبنیات را بیشتر در برنامه غذایی خود قرار دهید.  

·         چون میکروب هلیکوباکتر از طریق دهان و رعایت نکردن بهداشت هنگام غذا خوردن وارد بدن فرد می شود، بنابراین لازم است با رعایت بهداشت آب و غ

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 73960
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید