متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/05/04
  • - تعداد بازدید: 36
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

راهکارهای ایمنی در هنگام صاعقه چیست؟

رعد و برق یا صاعقه از جمله پدیده های طبیعی است که می تواند خطرناک و کشنده باشد. با توجه به هشدارهای هواشناسی مبنی بر وقوع بارش های موسمی و احتمال بالای رخداد صاعقه، رعایت نکات زیر در پیشگیری از بروز حوادث مرتبط با رعد و برق می تواند بسیار کمک کننده باشد.

رعد و برق یا  صاعقه از جمله پدیده های طبیعی است که می تواند خطرناک و کشنده باشد. با توجه به هشدارهای هواشناسی مبنی بر وقوع بارش های موسمی و احتمال بالای رخداد صاعقه، رعایت نکات زیر در پیشگیری از بروز حوادث مرتبط با رعد و برق می تواند بسیار کمک کننده باشد.

 

رعایت نکات ایمنی در داخل ساختمان

·         در هنگام وقوع رعد و برق در منزل بمانید و بیرون نروید مگر آنکه لازم باشد. در خانه امن ترین محل اتاق های مرکزی است.

·         از در و پنجره، بخاری دیواری، شوفاژ یا دیگر هادی های الکتریکی دور شوید.

·         دو شاخه وسایل برقی مانند تلویزیون و رادیو را از برق بیرون بکشید.

رعایت نکات ایمنی در خارج از ساختمان

·         اگر در فضای باز گرفتار طوفان و رعد و برق شدید زانو بزنید، پاهای خود را نزدیک یکدیگر قرار دهید و سر خود را خم کنید.

·         در ارتفاعات و مناطق باز قرار نگیرید و از بالای تپه ها و نقاط مرتفع دور شوید.      

·         نزدیک شدن به درختان یا قرار گرفتن در زیر آنها ممکن است خطر جانی داشته باشد، زیرا به علت برخورد برق و حرارت حاصل از آن امکان آتش سوزی وجود دارد.

·         از تجهیزاتی مانند تراکتور، موتورسیکلت، دوچرخه و ماشین چمن زنی استفاده نکنید و در صورت وقوع رعد و برق از آنها دور شوید. زیرا این وسایل هادی الکتریسیته هستند. همچنین از بیل های فلزی، بند رخت فلزی و موارد مشابه استفاده نکنید.

·         اگر در مزرعه هستید، به سرعت حیوانات اهلی و دام را به پناهگاه ببرید.

·         از حصارهای فلزی، خطوط برق و تلفن دور شوید. به تجهیزات الکتریکی نزدیک نشده و به آنها دست نزنید و اگر در این شرایط هستید فوری از آن محیط دور شوید.

·         زیر ستون های بتنی، سیم های برق هوایی، مخازن و شیشه ها پناه نگیرید. زیرا احتمال فرو ریختن و افتادن آنها وجود دارد.

·         تلفن همراه، خطر برخورد صاعقه به شخص را افزایش می دهد. از به کارگیری آن به هنگام رعد و برق در فضای آزاد پرهیز کنید.

·         اگر در هنگام رانندگی گرفتار صاعقه شدید، از درختانی که ممکن است روی اتومبیل بیفتد دور شوید و سپس پارک کنید. موتور و رادیوی ماشین را خاموش کنید، به سرعت آنتن اتومبیل را پایین بکشید و در محلی امن که بهتر است بین دو تپه و بر مدگی خاکی باشد توقف کنید. مشروط به اینکه ماشین آلات یا نرده و ادوات فلزی در اطراف و نزدیک شما نباشد.

·         به خاطر داشته باشید که صاعقه به زمین هایی که از جنس خاک رس یا گرانیت است، تمایل بیشتری دارد و در مقایسه انواع خاک، افراد کمتری در زمین های آهکی قربانی صاعقه شده اند.

·         اگر سرگرم کوهنوردی هستید، در صورتی که وقت کافی دارید به سرعت از کوه پایین بیایید و در غیر این صورت در غار یا شکافی پناه بگیرید.

·         اگر در حال شنا کردن یا در قایق هستید، به سرعت  از آب خار شوید و اگر بر روی دریا دور از ساحل هستید، در ته کشتی یا قایق دراز بکشید.

·         در هوای طوفانی شنا کردن در آب خطرناک است. زیرا تلاطم آب تولید الکتریسته ساکن کرده، محیط را برای سقوط صاعقه فراهم می کند.

·         در جنگل و کوه روی سنگ ها و صخره ها و زیر درختان (تک درخت) نایستید.

·         شخص صاعقه زده را به سرعت از طریق روش مصنوعی دهان به دهان تنفس مصنوعی داده و بی درنگ او را به پزشک برسانید.

«ابوذر کشاورزی»، کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقای سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 64105
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید