متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/05/09
  • - تعداد بازدید: 43
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

رهنمودهای غذایی ایران/بخش 3

رهنمود های غذایی ایران به منظور اصلاح الگوی مصرف و مشکلات تغذیه ای رایج مردم تدوین شده است. در این مطلب در ادامه دو بخش گذشته، به پیام های کلیدی این رهنمود در ارتباط با مصرف قند و شکر، نمک، آب و نوشیدنی ها، نان و غلات و اصولی بهداشتی در آماده سازی و تهیه غذا اشاره شده است.

رهنمود های غذایی ایران به منظور اصلاح الگوی مصرف و مشکلات تغذیه ای رایج مردم تدوین شده است. در این مطلب در ادامه دو بخش گذشته، به پیام های کلیدی این رهنمود در ارتباط با مصرف قند و شکر، نمک، آب و نوشیدنی ها، نان و غلات و اصولی بهداشتی در آماده سازی و تهیه غذا اشاره شده است.

 

مصرف قند، شکر، نوشابه ها و انواع مواد غذایی و نوشیدنی های شیرین را کم کنیم:

·         مصرف مواد غذایی دارای قندهای ساده نظیر شیرینی، شکلات، آب نبات، مربا، انواع شربت ها، نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی را کاهش دهیم.

·         بهتر است به جای انواع شیرینی از میوه های طعم شیرین مثل خرما و انواع میوه های خشک به میزان متعادل استفاده کنیم. به جای مصرف نوشابه های شیرین، آبمیوه های صنعتی و نوشابه های گازدار از آب، دوغ، کفیر و آبمیوه طبیعی استفاده کنیم. به یاد داشته باشیم شکر موجود در یک قوطی نوشابه گازدار ( 355 میلی لیتر) معادل 10 حبه قند یا به طور تقریبی نصف یک نان تافتون است.

مصرف نمک و مواد غذایی پر نمک را کاهش دهیم:

·         برای پخت غذا از نمک کمتری استفاده کنیم و سر سفره بر روی غذا نمک نپاشیم.

·         مصرف تنقلات شور مانند انواع پفک، چیپس و چوب شور را کاهش دهیم.

·         از انواع مغز، دانه و آجیل های بدون نمک و بو نداده مصرف کنیم.

·         تنها از نمک یددار تصفیه شده و آن هم به مقدار کم استفاده کنیم.

·         نمک یددار تصفیه شده را در ظروف درب دار تیره رنگ و دور از نور نگهداری کنیم.

·         بر روی میوه ها و سبزی هایی که به صورت خام خورده می شود مثل گوجه سبز، خیار و گوجه فرنگی نمک نپاشیم.

·         از مصرف نمک های غیر استاندارد مثل نمک دریا و سنگ نمک خودداری کنیم.

در طول روز به دفعات آب و نوشیدنی های بدون قند بنوشیم:

·         آب بهترین نوشیدنی برای تأمین مایعات موردنیاز بدن است.

·         چای و قهوه را بدون اضافه کردن قند و شکر مصرف کنیم.

·         مصرف نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین را به شدت کم کنیم.

بهتر است بخشی از نان و غلات مصرفی روزانه از انواع سبوس دار و کامل باشد:

·         بهتر است از نان های تهیه شده با آرد سبوس دار، برنج قهوه ای، ماکارونی سبوس دار، جو و گندم کامل (پوست نگرفته ) بیشتر استفاده کنیم.

·         در کشور ما انواع نان های سنتی مانند لواش، بربری و تافتون با آهن و اسید فولیک غنی می شود. برای پیشگیری از کمبود آهن و اسید فولیک از انواع این نان ها استفاده کنیم.

·         نان های تهیه شده از آرد سبوس دار و انواع غلات پوست نگرفته دارای مقدار بیشتری فیبر، انواع ویتامین و مواد معدنی است.

·         برای افزایش ارزش غذایی برنج، بهتر است آن را به صورت مخلوط با سبزی ها و حبوبات استفاده کنیم.

·         برای خیساندن برنج از مقدار خیل کم نمک استفاده کنیم.

رعایت اصول بهداشتی در آماده سازی، تهیه غذا و پخت صحیح آن ضروری است.

·         به هنگام آماده سازی و طبخ غذا رعایت نظافت فردی به ویژه شستن دست ها و تمیز نگاه داشتن ظروف، چاقو، تخته های گوشت و سبزی خرد کن ضروری است.

·         انواع مواد غذایی را از مواد غذایی پخته شده و آماده مصرف جدا نگه داریم.

·         مواد غذایی فسادپذیر مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، فرآورده های شیری، سس ها و غذاهای مایع مثل آبگوشت را در یخچال و یا فریزر نگهداری کنیم.

·         در انواع روش های پخت مانند آب پز، سرخ کردن، بخارپز کردن و تنوری کردن، رعایت درجه حرارت مناسب و مدت کافی برای پخت ضروری است.

«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 64392
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید