متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/02/20
  • - تعداد بازدید: 46
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

رهنمودهای غذایی ایران/بخش یک

هر کشوری بر اساس الگوی غذایی مردم و مشکلات تغذیه ای شایع، از رهنمودهای غذایی خود (food Based Dietary Guildline FBDG) که حاوی پیام های کلیدی برای آموزش همگانی تغذیه و اطلاح الگوی مصرف غذایی است، استفاده می کند. رهنمودهای غذایی ایران شامل پیام های کلیدی است که با هدف اصلاح الگوی مصرف و کاهش عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیر واگیر تدوین شده است. در ادامه با این رهنمودها آشنا می شویم:

هر کشوری بر اساس الگوی غذایی مردم و مشکلات تغذیه ای شایع، از رهنمودهای غذایی خود (food Based Dietary Guildline FBDG) که حاوی پیام های کلیدی برای آموزش همگانی تغذیه و اطلاح الگوی مصرف غذایی است، استفاده می کند. رهنمودهای غذایی ایران شامل پیام های کلیدی است که با هدف اصلاح الگوی مصرف و کاهش عوامل خطر تغذیه ای بیماری های غیر واگیر تدوین شده است. در ادامه با این رهنمودها آشنا می شویم:

 

·         برای داشتن وزنی مناسب و سالم بودن باید به اندازه مواد غذایی مصرف کنیم و به اندازه کافی فعالیت بدنی روزانه 20-30 دقیقه پیاده روی داشته باشیم.

-           فراموش نکنیم خطر ابتلا به بیماری های غیرواگیر مانند دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و انواع سرطان ها در افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند، بیشتر است.

-          در خوردن غذاهای چرب و انواع شیرینی ها زیاده روی نکنیم.

-           بین مقدار مصرف غذا و فعالیت بدنی تعادل برقرار کنیم تا از افزایش وزن جلوگیری شود.

-          پرخوری نکنیم، چون باعث تجمع چربی در بدن و اضافه وزن و چاقی می شود.

 

·         برای افزایش فعالیت بدنی:

-          بیشتر از پله استفاده کنیم.

-           خودرو را دور از محل کار پارک کنیم.

-          یک رشته ورزشی را (هر چند ساده) در زندگی روزانه خود قرار دهیم.

-          زمان نشستن، به ویژه نشستن جلوی تلویزیون، رایانه و میز کار را کاهش دهیم.

 

·         هر روز در وعده های اصلی غذایی و میان وعده ها از سبزی های خام و پخته بخوریم.

-           سبزی ها منابع خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند که نقش مهمی در سلامت دارند.

-          فیبر نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مانند دیابت، قلبی، عروقی، انواع سرطان و چاقی دارد.

-          روزانه از سبزی های سبز تیره مثل سبزی خوردن، اسفناج و برگ های سبز کاهو مصرف کنیم.

-          از سبزی های نارنجی و قرمز رنگ مثل هویج، کدو حلوایی و گوجه فرنگی بیشتر مصرف کنیم.

-          سعی کنیم از انواع مختلف سبزی ها در برنامه غذایی خود استفاده کنیم.

 

·         هر روز 3 بار میوه بخوریم:

-          میوه ها منبع خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند که نقش مهمی در سلامت دارند.

-          در طول روز سعی کنید از انواع مختلف میوه مصرف کنیم.

-          از انواع میوه های زرد و نارنجی مانند زردآلو و خرمالو بیشتر استفاده کنیم.

-          بیشتر از خود میوه به جای آب میوه استفاده کنیم.

 

·         حبوبات و غذاهای پخته شده با آن را روزانه یک بار بخوریم.

-          حبوبات منبع خوبی پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی است.

-          در وعده های غذایی اصلی مثل صبحانه از خوراک هایی مثل عدسی و لوبیا پخته استفاده کنیم.

-          ترکیب حبوبات با غلات ارزش پروتئینی بالای دارد. پس بهتر است بیشتر برنج را به صورت مخلوط با حبوبات مثل باقلا پلو، عدس پلو، ماش پلو، لوبیا چشم بلبلی با پلو مصرف کنیم.

-          مغزها منبع خوبی از پروتئین گیاهی هستند. بنابراین توصیه می شود هفته ای دو تا سه بار از مغزها بخوریم.

«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 59920
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید