متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/11/30
  • - تعداد بازدید: 68
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

سقط غیر قانونی جنین، چه عوارضی به همراه دارد؟

پویش ارتقای آگاهی مادران و سلامت باروری با شعار «مادر آگاه، سلامت بارداری، نوزاد سالم»، از چهاردهم بهمن، با هدف افزایش آگاهی عمومی نسبت به اهمیت سلامت مادر و نوزاد و راهکارهای دستیابی به این مهم، در استان فارس آغاز شده و تا بیست و هشتم بهمن ادامه دارد.

پویش ارتقای آگاهی مادران و سلامت باروری با شعار «مادر آگاه، سلامت بارداری، نوزاد سالم»، از چهاردهم بهمن، با هدف افزایش آگاهی عمومی نسبت به اهمیت سلامت مادر و نوزاد و راهکارهای دستیابی به این مهم، در استان فارس آغاز شده و تا بیست و هشتم بهمن ادامه دارد.

 

بهره مندی از موهبت فرزند سالم، نعمتی است که شاید قابل مقایسه با بسیاری از نعمت های الهی نباشد.  برای این امر اطلاع از سلامت قبل از بارداری ضروری است و باید پس از اطمینان از سلامتی کامل، تصمیم به بارداری گرفت.  

با مراقبت پیش از بارداری و ارزیابی سلامت زوجین، بسیاری از عوارض و خطرات قابل پیشگیری بوده و در نتیجه از برخی سقط های خود به خودی پیشگیری می شود.

عوارض سقط های غیرقانونی

سقط های غیرقانونی اغلب با خونریزی شدید، عفونت و شوک عفونی همراه است و در موارد قابل توجهی منجر به مرگ مادر می شود؛ به نحوی که سالانه 78 هزار زن بر اثر عوارض سقط غیر ایمن در دنیا جان خود را از دست می دهند. همچنین احتمال ناباروری و سقط های مکرر پس از سقط غیر قانونی، بسیار افزایش می یابد.

افسردگی، احساس خشم، اختلالات عصبی، بی خوابی و خواب پریشان، مشکلات اضطرابی، احساس گوشه گیری و احساس گناه و پشیمانی نیز از سایر پیامدهای سقط غیرقانونی(سقط های عمدی) جنین است.

در آیات قرآن نیز به موضوع سقط جنین و کشتن جنین از سوی پدر و مادر اشاره شده است و از همه مادران خواسته است که از ارتکاب به این عمل خودداری کنند.

خداوند متعال با صراحت در آیه 31 سوره اسراء دستور می‌دهد که: «ولا تقْتلوا أوْلادکمْ خشْیة إمْلاقٍ نحْن نرْزقهمْ و إیّاکمْ إنّ قتْلهمْ کان خطْأً کبیراً؛ و از بیم تنگدستى فرزندان خود را نکشید ماییم که به آنها و شما روزى مى ‌‏بخشیم، آرى کشتن آنان همواره خطایى بزرگ است.

بسیاری از زنان به دلیل باورهای غلط در مورد بارداری مانند «عادت ماهانه من منظم است پس به راحتی و به سرعت باردار می ‌شوم یا می ‌توانم تا چهل سالگی صبر کنم و بعد باردار شوم»؛ از اقدام به بارداری در سنین مناسب پیشگیری می کنند، در حالی که واقعیت این است که قدرت باروری زنان با افزایش سن به ویژه پس از 45 سالگی به طور طبیعی کاهش پیدا می کند؛ افزایش سن زن، تعداد تخمک‌ های تولید شده و کیفیت آن را کاهش می ‌دهد و سطح هورمون ‌های زنانه را نیز تحت تأثیر قرار می دهد و باعث نامنظم شدن تخمک‌ گذاری و کاهش قدرت باروری می‌ شود.  

بنابراین پس از یک بار سقط، هر زمانی که فرد از نظر روحی آمادگی لازم برای بارداری را دارد می تواند اقدام به بارداری کند.

همچمیم بانوان بالای 35 سال در صوت نبود بیماری زمینه ای و عارضه در بارداری قبلی، پس از یک تولد زنده می توانند 12 ماه بعد اقدام به بارداری مجدد کنند.

به یاد داشته باشیم مراقبت و مشاوره پیش از بارداری، مراقبت های دوران بارداری و پس از زایمان ضامن سلامتی مادر و تولد نوزاد سالم است.

«سارا حمزه لو مقدم»، کارشناس سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 74555
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید