متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/02/20
  • - تعداد بازدید: 53
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ضرورت کاهش مصرف نمک در کودکان را جدی بگیریم

ر حال حاضر مصرف نمک در کشور ما دو تا سه برابر بیشتر از مقدار توصیه شده سازمان بهداشت جهانی است. مصرف زیاد نمک و غذاهای شور سبب ابتلا به بسیاری از بیماری هایی از جمله فشار خون بالا، بروز بیماری های قلبی و عروقی، پوکی استخوان، سرطان معده و نارسایی کلیه می شود.

در حال حاضر مصرف نمک در کشور ما دو تا سه برابر بیشتر از مقدار توصیه شده سازمان بهداشت جهانی است. مصرف زیاد نمک و غذاهای شور سبب ابتلا به بسیاری از بیماری هایی از جمله فشار خون بالا، بروز بیماری های قلبی و عروقی، پوکی استخوان، سرطان معده و نارسایی کلیه می شود. یکی از دلایل اصلی مصرف زیاد نمک عادت کردن ذائقه افراد به غذای پر نمک است. عادت‌ های غذایی در دوران کودکی شکل می ‌گیرد و تا سال ها پایدار خواهد ماند. بنابراین عادات غذایی سالم را باید از دوران کودکی پایه ریزی کنیم. با کم کردن مقدار نمک مصرفی کودک به روش های مختلف می‌ توان او را به طعم کم نمک عادت داد. با کاهش مصرف نمک، ذائقه کودک به غذای کم ‌نمک عادت می‌ کند و در بزرگسالی شانس ابتلا به بسیاری از بیماری ها در او کاهش می ‌یابد.

 

مهمترین منابع دریافت نمک در رژیم غذایی

·                     نمک آشپزخانه و سفره که زمان طبخ یا سرسفره به غذا افزوده می شود.

·                     انواع غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس و همبرگر

·                     انواع کنسروها مانند کنسرو خورشت ها و کنسرو سبزی ها

·                     انواع تنقلات شور مانند چیپس و چوب شور

·                     لبنیات شور مانند پنیر، دوغ و کشک شور

·                     انواع شوری ها مانند خیارشور، کلم شور، ترشی ها و زیتون

·                     آجیل و مغزهای شور

 

کاهش مصرف نمک در کودکان با ذائقه سازی

·                     برای اینکه ذائقه کودک به شوری عادت نکند، در سال نخست زندگی کودک نباید نمک به غذای کمکی افزوده شود.

·                     بعد از یک سالگی غذای کودک با کمترین میزان نمک ممکن تهیه شود.

·                     بر مبنای ذائقه خود به غذای کودک نمک اضافه نکنیم.

·                     از گذاشتن نمکدان در سفره یا میز غذا خودداری کنیم.

·                     مصرف غذاهای کنسرو شده و آماده در برنامه غذای کودک محدود شود.

·                     برای بهبود طعم غذای کودک به جای نمک از سبزی های تازه و معطر و لیموترش استفاده شود.

·                     محدود کردن استفاده از غذاهای شور مثل آجیل شور، خیارشور و کلم شور برای کودک

·                     به جای تنقلات شور و پر نمک می توان از انواع میوه های خشک مثل خرما، توت، برگه ها و انجیر به عنوان میان وعده برای کودک استفاده کرد.

·                     در برنامه غذایی روزانه کودک از پنیر کم نمک و دوغ کم نمک استفاده شود.

·                     برای حفظ ید نمک، مقدار اندک نمک باید در انتهای پخت به غذای کودک اضافه کنیم.

«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 59902
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید