متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1400/08/29
  • - تعداد بازدید: 35
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

مراقبت های تغذیه ای در پیشگیری و کنترل دیابت

دیابت «ملیتوس» یا بیماری قند، بیماری متابولیکی مزمنی است که با سوخت و ساز غیرطبیعی کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها همراه است.

دیابت «ملیتوس» یا بیماری قند، بیماری متابولیکی مزمنی است که با سوخت و ساز غیرطبیعی کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها همراه است.

 

در حالت طبیعی، غذا پس از هضم در بدن تبدیل به قند شده و پس از ورود به جریان خون تحت تاثیر انسولین وارد سلول های بدن می شود.

در بیماری دیابت، انسولین به میزان کافی در بدن وجود ندارد و یا انسولین موجود قادر نیست که وظایف خود را به درستی انجام دهد؛ در نتیجه قند خون نمی تواند به طور مؤثری وارد سلول های بدن شده و مقدار آن بالا می رود.

امروزه نزدیک به 463 میلیون نفر بزرگسال یا به عبارتی یک نفر از یازده نفر در دنیا، با دیابت زندگی می کند که این موضوع به یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی، درمانی، اجتماعی و اقتصادی در جهان تبدیل شده است.

چند توصیه برای پیشگیری از دیابت

       1- فعالیت فیزیکی داشته باشیم؛ فعالیت فیزیکی مستقل از کاهش وزن، سبب اصلاح و بهتر شدن حساسیت به انسولین می شود.

       2- وزن خود را در محدوده مطلوب نگه داریم؛ حتی اندکی کاهش وزن منجر به اصلاح و بهتر شدن چربی، فشارخون و بهبود کنترل قند خون می شود.

      3- در سه وعده صبحانه، ناهار و شام تا آنجا که امکان دارد از سبزی و سالاد استفاده کنیم؛ سبزی ها به دلیل داشتن فیبر، نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر مانند دیابت، بیماری های قلبی عروقی، انواع سرطان و چاقی بازی می کند.

       4- مصرف قند و شکر را کاهش دهیم.

       5- به جای مصرف کمپوت و انواع آبمیوه های تازه یا صنعتی، از میوه تازه و در صورت تمایل به مصرف کمپوت از انواع کم شکر استفاده کنیم.

چند توصیه تغذیه ای برای مبتلایان به دیابت

      1. روزانه از حبوبات در وعده های غذایی استفاده کنیم؛ در وعده های غذایی اصلی مانند صبحانه، مواد خوراکی نظیر عدسی و لوبیا پخته بخورید. ترکیب حبوبات با غلات ارزش پروتئینی بالایی دارد؛ پس بهتر است برنج را به صورت مخلوط با حبوباتی مانند باقلا پلو، عدس پلو، ماش پلو و لوبیا چشم بلبلی با پلو مصرف کنیم.

       2. در وعده های غذایی از سبزی ها مصرف کنیم.

       3. روزانه دو واحد لبنیات کم چرب مصرف کنیم.

      4. مصرف نوشابه ها و نوشیدنی های شیرین را بسیار محدود کنیم؛ مصرف زیاد نوشیدنی های سرشار از مواد قندی که شامل نوشیدنی های بدون الکل مانند شربت و نوشابه، نوشیدنی های میوه ای، نوشیدنی های ویتامینه و انرژی زا نیز منجر به پیشرفت دیابت می شود.

      5. بهتر است از نان های تهیه شده با آرد سبوس دار، برنج قهوه ای، ماکارونی سبوس دار، جو و گندم کامل (پوست نگرفته) بیشتر استفاده کنیم.

       6. میوه های ترش مانند نارنگی، پرتقال و لیمو ترش نیز دارای قند هستند؛ بنابراین در مصرف آن اعتدال را رعایت کنیم.

       7. غذا خوردن منظم در تنظیم میزان قندخون تاثیر بسیاری دارد، به ویژه اگر قرص یا انسولین مصرف می کنیم.

       8. مصرف میوه هایی که قند زیادی دارند، نظیر خربزه، انگور، انجیر، انبه و موز را نیز محدود کنیم./ا.کشاورزی

«مریم مهارت» رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 50586
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید