متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/01/23
  • - تعداد بازدید: 28
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

مسمومیت های غذایی، خطری که در روز طبیعت افزایش می یابد

مسمومیت غذایی به مجموعه اختلالاتی گفته می شود که در نتیجه خوردن غذاهای فاسدی که به میکروب ها یا مواد شیمیایی آلوده هستند، در بدن به وجود می آید.

مسمومیت غذایی به مجموعه اختلالاتی گفته می شود که در نتیجه خوردن غذاهای فاسدی که به میکروب ها یا مواد شیمیایی آلوده هستند، در بدن به وجود می آید.

 

مسمومیت های غذایی انواع مختلف دارد، اما نوع میکروبی آن شایع تر از سایر مسمومیت های غذایی است.

گاهی اوقات ممکن است غذاهای معمولی در اثر باکتری ها (میکروب ها) آلوده شود. این میکروب ها تحت شرایط ویژه می تواند سبب مسمومیت غذایی شود. غذاهای مسموم کننده ممکن است بو یا مزه ناخوشایندی نداشته باشد.

با وجود اینکه اکثر مسمومیت های غذایی به طور معمول ظرف 24 ساعت برطرف می شود، اما بعضی از آنها می تواند کشنده باشد.

مسافران می توانند با رعایت موارد زیر احتمال بروز مسمومیت های غذایی را در هنگام حضور در طبیعت کاهش دهند:

·         با توجه به اینکه رطوبت زیاد، رشد و تکثیر میکروب ها را افزایش می دهد، سعی کنید در هنگام حضور در طبیعت از غذاهای نیمه خشک و یا با رطوبت کم استفاده کنید. مانند عدس پلو، لوبیا پلو، ماکارونی و موارد مشابه

·         از خوردن غذاهای نیمه پخته و خام به طور جدی پرهیز کنید.

·         در صورت توقف در مناطق روستایی، از خوردن شیر تازه دوشیده شده از دام یا بستنی و پنیر محلی خودداری کنید.

·         در هنگام توقف، قبل از صرف غذا، آن را به طور کامل حرارت دهید تا غذا بخار کند. غذایی که یک بار گرم شده است را نباید دوباره گرم کرد. بلکه باید از مصرف مجدد باقیمانده آن غذا خودداری کنید.

·         در صورتی که نمی توانید مواد غذایی را در 4 درجه سانتی گراد یا کمتر نگهداری کنید، باقی مانده آنها را دور بریزید.

·         همواره صابون مایع و آب به همراه داشته باشید و قبل از صرف غذا دست ها را دست کم به مدت 20 ثانیه خوب بشویید.

·         از رستوران های معتبر بین راهی استفاده کنید و تا حد امکان از خوردن انواع خورش ها، کباب کوبیده، سالاد الویه و همبرگر در رستوران ها خودداری کنید.

·         از خرید قوطی های کنسرو دارای برآمدگی، فرو رفتگی و یا نشتی خودداری کنید و مطمئن شوید که درپوش آن ها شکسته نشده باشد. اگر فرآورده ای ظاهر و یا بوی ناخوشایندی داشت، به هیچ عنوان آن را نچشید.

·         کنسروها را قبل از مصرف 20 دقیقه در آب در حال جوشیدن حرارت دهید و سپس مصرف کنید.

·         نشانه مسمومیت غذایی به نوع میکروب وارد شده به بدن بستگی دارد. علائم ممکن است، چند ساعت و حتی روزها و هفته ها بعد از خوردن غذا ظاهر شود.

·         رایج ترین علائم مسمومیت غذایی شامل تهوع، استفراغ، درد شکم و اسهال است که ممکن است حتی خونی باشد. بیمار ممکن است تب داشته باشد و یا بدون تب باشد. علائم عصبی مانند تاری دید و سرگیجه نیز ممکن است ایجاد شود.

 

دکتر «مسعود قنبریان»، رئیس گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 57967
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید