متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1403/03/05
  • - تعداد بازدید: 270
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
به مناسبت روز جهانی تیروئید؛

نقش تغذیه سالم در سلامت غده تیروئید چیست؟

ید، یکی از عناصر ضروری برای ساخت هورمون های تیروئیدی (تری یدو تیرونین و تیروکسین) است که نقش مهمی در تکامل جسمی و شناختی افراد ایفا می کند. کمبود ید یک معضل قدیمی بشر و یکی از شایع ترین علت های قابل پیشگیری آسیب مغزی، در دنیای امروزی است.

میزان ید موجود در مواد غذایی اغلب کم است؛ به طور مثال میزان ید در میوه ها و سبزی ها بسیار پایین است، همچنین میزان ید موجود در آنها نیز بسته به محل، فصل و روش پخت فرق می کند. اما بیشترین میزان ید در ماهی و به میزان کمتر در شیر، تخم مرغ و گوشت وجود دارد. میزان ید آب آشامیدنی نیز نمی تواند تأمین کننده ید مورد نیاز روزانه بدن باشد. البته این نکته مهم را در نظر داشته باشید که در مناطقی که میزان ید در آب و خاک کم است، محصولات غذایی حیوانی و گیاهی نیز ید کافی ندارد.

کمبود ید در دراز مدت می تواند باعث کاهش عملکرد تیروئید و در نهایت «اختلالات ناشی از کمبود ید» شود. این اختلالات، مجموعه ای از نقص ها و اختلالات رشدی و مغزی است که به دلیل نقش گسترده هورمون های تیروئیدی در بدن در دوره های مختلف زندگی، منجر به عوارض متفاوتی می شود؛ از طرفی به دلیل میزان ید پایین موجود در مواد غذایی، در مقایسه با میزان ید موردنیاز روزانه بدن، باید از نمک یددار تصفیه شده در پخت غذا استفاده شود. مزیت ید دار کردن نمک، آن است که صرف نظر از وضعیت اقتصادی و اجتماعی، برای تمام اقشار جامعه و در تمام فصول سال، به طور تقریبی به یک نسبت مورد استفاده قرار می گیرد.

بنابراین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران ظرف 20 سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و «اختلالات ناشی از کمبود ید»، سیاست افزودن ید به نمک های خوراکی را در پیش گرفته و در حال حاضر تمامی کارخانه های تولید کننده، موظف هستند ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت، به نمک های خوراکی اضافه کنند؛ زیرا استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی وابسته به این ریز مغذی است.

نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض متعددی همچون گواتر، ناهنجاری های مادرزادی، افزایش موارد سقط و مرده زایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کر و لالی مادرزادی و کاهش بهره هوشی همراه است؛ بنابراین وزارت بهداشت بر مصرف نمک یددار تصفیه شده که می تواند ید موردنیاز بدن را تأمین کند، تأکید دارد. جوشاندن، پختن و کنسرو کردن غذاهایی که حاوی نمک ید دار است، موجب از بین رفتن ید به مقدار کم (کمتر از 10 درصد) می شود.

توصیه می شود برای حفظ و تأمین سلامتی غده تیروئید، نمک مصرفی خانوار تنها از نوع تصفیه شده ید دار انتخاب شود؛ البته این نکته مهم را در نظر داشته باشیم که زیاده‌ روی در مصرف هر نوع نمک، منجر به افزایش فشارخون و بروز بیماری ‌های قلبی می شود. مقدار مجاز مصرف روزانه نمک، برای افراد سالم، حداکثر پنج گرم در روز است.

«مریم مهارت»، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 102684
کلیدواژه