متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

27 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1399/10/20
  • - تعداد بازدید: 23
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

نقش ویتامین ها را در پیشگیری و کنترل کرونا جدی بگیریم

ویروس ها بدون همکاری و مشارکت بدن میزبان امکان تکثیر و بیماری زایی ندارند. افراد با کمبود مواد مغذی و ضعف سیستم ایمنی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ویروسی و نیز تشدید شرایط بیماری پس از ابتلا به آن قرار دارند. بنابراین بررسی وضعیت تغذیه ای و بر طرف کردن کمبودهای تغذیه ای برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های ویروسی و درمان آنها ضروری به نظر می رسد.

ویروس ها بدون همکاری و مشارکت بدن میزبان امکان تکثیر و بیماری زایی ندارند. افراد با کمبود مواد مغذی و ضعف سیستم ایمنی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ویروسی و نیز تشدید شرایط بیماری پس از ابتلا به آن قرار دارند. بنابراین بررسی وضعیت تغذیه ای و بر طرف کردن کمبودهای تغذیه ای برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های ویروسی و درمان آنها ضروری به نظر می رسد.

 

توصیه می شود نکات تغذیه ای زیر را رعایت کنید:

مصرف کافی مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی

مواد مغذی بسیاری در عملکرد مناسب و تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. در ادامه به مهم ترین آنها پرداخته شده می شود:

ویتامین A

یکی از ویتامین های محلول در چربی است که کمبود آن زمینه را برای بروز عفونت فراهم می کند. ویتامین A یک ویتامین ضد التهاب است که در بعضی عملکرد های سیستم ایمنی نقش دارد و کمبود آن منجر به تضعیف سیستم ایمنی می شود.

منابع غنی ویتامین A: جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات، میوه ها و سبزی های زرد رنگ

ویتامین D

مطالعات اخیر نشان داده اند که ویتامین D از ابتلا به عفونت های تنفسی به ویژه عفونت های ویروسی جلوگیری می کند. دریافت مناسب این ویتامین از منابع غذایی به صورت روزانه منجر به افزایش سطح ایمنی در بدن می شود.

منابع غنی ویتامین D: ماهی های چرب، لبنبات، زرده تخم مرغ

ویتامین E

ویتامین E از جمله ویتامین های محلول در چربی است که عملکرد آنتی اکسیدانی قوی داشته و به بدن در تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عوامل بیماری زا مانند باکتری ها و ویروس ها کمک می کند.

منابع ویتامین E: مغزها مانند بادام، بادام زمینی، فندق و روغن های گیاهی مانند روغن آفتابگردان، ذرت و سویا

ویتامین B6

این ویتامین در تولید سلول های سفید خون نقش دارند.

منابع غنی از ویتامین B6: منابع پروتئینی، سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی، میوه ها (غیر از مرکبات)

ویتامین B12

کمبود ویتامین B12 باعث پیشرفت سریع عفونت های ویروسی می شود. این ویتامین در تولید سلول های سفید خون نقش حیاتی دارد و سبب تقویت سیستم ایمنی می شود. توصیه می شود این ویتامین از منابع غذایی آن تامین شود.

منابع غنی ویتامین B12: پر.تئین حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی ها، ماکیان، لبنیات و تخم مرغ

ویتامین C

ویتامین C از جمله ویتامین های محلول در آب است که به کمک تجمع در سلول های دخلی در ایمنی سبب از بین بردن باکتری ها و ویروس ها می شود. این ویتامین علاوه بر اینکه یک آنتی اکسیدان قوی است، منجر به بهبود جذب آهن در بدن می شود. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می شود.

منابع غنی ویتامین C: میوه ها مانند پرتقال، لیمو، کیوی، فلفل دلمه ای، انواع کلم، گوجه فرنگی

روی (زینک)

کمبود روی با کاهش تعداد ماکروفاژها و افزایش استرس اکسیداتیو منجر به تضعیف سیستم ایمنی می شود.

منایع غنی روی: غلات کامل، لبنبات و منابع حیوانی

سلنیوم

مصرف کافی سلنیوم باعث کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش التهاب و نیز سبب تقویت سیستم ایمنی می شود.

منایع غنی از سلنیوم: منابع پروتئین حیوانی، موز، لبنیات، قارچ، برنج قهوه ای

آهن

آهن در منابع گیاهی و حیوانی یافت می شود و کمبود آن آسیب و تضعیف سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد. اگر منابع غذایی به همراه غذاهای حاوی ویتامین C مصرف شوند، جذب آهن افزایش می یابد.

منابع غنی از آهن: گوشت قرمز، مرغ، سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشک، غلات کامل، تخم مرغ

مصرف دوزهای بالای ویتامین ها و مواد معدنی اثر محافظتی ثابت شده ای در پیشگیری از بیماری های عفونی ندارد. مکمل در حد توصیه استاندارد در افرادی که دریافت کافی از منابع غنی مواد غذایی گفته شده ندارند، توصیه می شود.

سایر نکات

1. تا کنون انتقال ویروس کرونا از راه مواد غذایی گزارش نشده است، ولی بهتر است برخی موارد احتیاط در زمینه بهداشت مواد غذایی رعایت شود. منابع غذایی حیوانی به صورت کامل پخته مصرف شود و از مصرف غذاهای خام که امکان شست و شوی کامل آنها وجود ندارد پرهیز کنیم.

2. از وسایل آشپزخانه مجزا برای آماده سازی مواد غذایی خام و پخته استفاده شود و هنگام آماده سازی مواد غذایی خام و پخته دست خود را کامل بشوییم.

3. از به اشتراک گذاشتن وسایل مورد استفاده در مصرف مواد غذایی مانند قاشق، چنگال، کارد و لیوان پرهیز کنیم.

4. در زمینه مصرف مایعات: تا حد امکان، مایعات کافی و فراوان بنوشیم. هیدراته بودن بدن به بدن برای دفع سموم و حفظ ایمنی مناسب کمک می کند.

5. اگرچه برخی مواد غذایی گیاهی (مانند سیر) حاوی ترکیبات و فیتوکمیکال هایی هستند که می توانند در تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با عفونت های باکتریایی و ویروسی موثر باشند، اما شواهدی مبنی بر مصرف آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.

بزرگنمایی اثرات مفید سیر، زنجبیل، و سایر مواد غذایی و مصرف بی رویه آنها می تواند اثراتی سوء بر متابولیسم بدن داشته و نیز با اثرات سایر مواد غذایی و مکمل ها و داروهای تجویز شده احتمالی تداخل کنند./ا.کشاورزی

«مریم مهارت»؛ رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی,اخبار کرونا ویروس
  • کد خبری : 35466
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید