متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

28 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1398/08/18
  • - تعداد بازدید: 7
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

پوکی استخوان و حوادث/ پیشگیری از زمین خوردن در سالمندان

سقوط و زمین خوردن عامل مهم آسیب در سنین بالای 65 سال و مهمترین علت مرگ در اثر آسیب است.

سقوط و زمین خوردن عامل مهم آسیب در سنین بالای 65 سال و مهمترین علت مرگ در اثر آسیب است.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیشتر زمین خوردن ها در منزل اتفاق می افتد، آسیب های ناشی از زمین خوردن شامل شکستگی لگن و استخوان ران و کوفتگی عضله های این ناحیه و شکستگی مهره های کمری و ساعد است. 

یک بار زمین خوردن ممکن است موجب ایجاد نگرانی و ترس از راه رفتن و از دست دادن اطمینان شخص به خود شده و فرد به خاطر این ترس، زمین گیر شود.

وجود نشانه هایی مانند گیجی، ضعف و اشکال در راه رفتن و بیماری های سیستم عصبی مانند «پارکینسون» می توانند فرد را مستعد زمین خوردن کنند.

عوامل محیطی مانند راه رفتن روی سطح لغزنده، قالیچه هایی که زیر پا لیز می خورند، نور کم و موانع می توانند سبب زمین خوردن شوند؛ استفاده از داروهای خواب آور، ضعف عضله های اندام تحتانی و تغییر حالت پاها نیز، از عوامل دیگر هستند.

- عوامل خطر سقوط در محیط زندگی باید شناسایی و اصلاح شوند.

- از انجام کارهایی که همراه با خطر سقوط هستند نظیر بالا رفتن از نردبان، خودداری شود.

- از پوشیدن کفش و دمپایی هایی که خطر لیزخوردگی دارند، مانند دمپایی ابری روی سطوح سرامیک مرطوب خودداری و از کفش های آج دار استفاده شود.

- حمام، خطرناک ترین محل در منزل است؛ در زیر دوش حمام از کفی های پلاستیکی آج دار استفاده شود. کفپوش حمام باید غیرلغزنده باشد و در صورت زیاد بودن مدت ایستادن در حمام، می توان از دوش سیار و یک صندلی استفاده کرد.

- وجود آب در سطح آشپزخانه، سبب لیزخوردگی می شود و باید به سرعت آن را خشک کرد.

- بهتر است از فرش هایی که الیاف آنها بلند است یا به مرور زمان فرسوده شده، استفاده نشود.

- ریشه های اطراف فرش، می تواند سبب زمین خوردن شود، باید آنها را زیر فرش قرار داد.

- از قالیچه های کوچکی که به علت اتکای کم احتمال دارد در زیر پا لیز بخورد، استفاده نشود.

- در نقاطی که خطر سقوط زیاد است مانند حمام، دستشویی و پله ها، از دستگیره استفاده شود.

- از توالت فرنگی استفاده شود.

- بلند شدن ناگهانی از روی توالت فرنگی می تواند سبب زمین خوردن شود.

- کوتاهی توالت فرنگی نیز می تواند موجب زمین خوردن شود.

- ارتفاع تخت باید به اندازه ارتفاع کف پا تا کشکک زانو (نزدیک به 45 سانتیمتر) باشد.

- از تشک هایی که کناره آنها نرم شده، استفاده نشود، زیرا ممکن است موجب افتادن فرد از تخت شود.

- از صندلی های کوتاه استفاده نشود؛ ارتفاع صندلی باید نزدیک به 35 تا 40 سانتیمتر باشد، صندلی باید دسته دار باشد و دسته صندلی تا محل نشستن نزدیک به 18 سانتیمتر ارتفاع داشته باشد؛ دسته صندلی 5 سانتیمتر از پایه آن جلوتر باشد.

- قفسه وسایل در آشپزخانه نباید بسیار بلند یا بسیار کوتاه باشد.

- دمای پایین اتاق ممکن است سبب کاهش دمای بدن و به دنبال آن زمین خوردن شود؛ دمای اتاق در زمستان باید نزدیک به 22 درجه سانتی گراد باشد.

- محیط زندگی منظم باشد، وجود اسباب بازی روی زمین، عامل مهمی در زمین خوردگی است.

- انجام یک برنامه منظم ورزشی برای تقویت عضله ها ضروری است.

- حاشیه پایین چارچوب در اتاق محل شایعی برای زمین خوردگی است؛ بهتر است آن را با برچسب یا رنگ قرمز مشخص کرد.

- مبلمان و وسایل به نحوی چیده شوند که کمترین خطر برخورد وجود داشته باشد؛ از تغییر دکوراسیون مکرر مبلمان و میز و صندلی پرهیز شود؛ از گذاشتن وسایل و ظروف روی زمین خودداری شود.

- تلفن در جایی قرار گیرد که سیم آن سبب زمین خوردن نشود.

- انجام بعضی از حرکات ورزشی برای بیماران مبتلا به «استئوپروز» مناسب نیست؛ ورزش هایی که فشار بسیاری به استخوان های ضعیف این بیماران وارد می کنند، ورزش های «دینامیک شکمی» مانند دراز و نشست، چرخش کمر و بالاتنه و خم شدن که می توانند به مهره ها آسیب وارد کنند.

در فعالیت های روزانه، انجام حرکاتی مانند خم شدن برای برداشتن چیزی از روی زمین نیز، در این بیماران ممنوع است. /103

«نغمه قربانی»، کارشناس بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

پایان خبر

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها
  • کد خبری : 13807
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید