متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1403/03/27
  • - تعداد بازدید: 98
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

چگونه از کمردرد و فتق دیسک کمر جلوگیری کنیم؟

امروزه حدود ۸۰ درصد افراد گاهی در زندگی دچار کمر درد هستند. آمار ابتلا به بیماری های ستون فقرات از جمله  فتق دیسک کمر حتی در میان جوانان رو به افزایش است. اما چرا و چگونه به کمر درد مبتلا می شویم و چطور می توانیم از آن جلوگیری کنیم؟

برای درک دلیل کمردردتان و اینکه چرا در جوانی دچار فتق دیسک کمر شده ای، باید کمی در مورد آناتومی ستون فقرات و فشار وارد بر آن بیشتر بدانیم.

ستون فقرات یک فرد بالغ شبیه به حرف است. منطقه گردن و کمر دارای فرورفتگی به داخل است و در ناحیه پشت و لگن برجسته است. ستون فقرات در واقع ستون بدن است و وزن بدن را تحمل می کند.

انحنای طبیعی ستون فقرات باعث می شود ستون فقرات بتواند فشارهای وارد بر آن را تحمل کند. حفظ انحنای ستون فقرات در هر حالتی از بدن از جمله نشستن، ایستادن و خوابیدن ضروری است؛ چرا که در این حالت فشار وارد بر دیسک ها به طور متوازن تقسیم شده و دیسک ها کمتر تحت فشار قرار می گیرد.

دیسک ها کیسه های ژله مانندی هستند که مثل ضربه گیر عمل می کند و فشار وارد بر ستون فقرات را دریافت می کند.

تغییر انحنای ستون فقرات هنگام نشست:

وقتی از حالت ایستاده به حالت نشسته تغییر وضعیت می دهیم، ستون فقرات از شکل S مانند خود خارج شده و گودی  کمر صاف می شود. به طوری که فشار زیادی به دیسک های ستون فقرات وارد می شود. نشستن طولانی مدت در  این وضعیت باعث ابتلا به کمردرد، گردن درد، فتق دیسک کمر و بیماری های ستون فقرات می شود.

تغییر انحنای ستون فقرات فشار نابرابری بر دیسک ها و مهره ها وارد می کند که به کمردرد، دیسک کمر، قوزپشتی و دیگر بیماری های ستون فقرات می انجامد.

چگونگی قرار گرفتن لگن، انحنای ستون فقرات را در هنگام نشستن تعیین می کند. اگر هنگام نشستن لگن به جلو گرایش پیدا کند، انحنای طبیعی ستون فقرات بیشتر شده و گودی کمر زیاد می شود.

اگر هنگام نشستن لگن به عقب بچرخد، انحنای ستون فقرات کم شده و گودی کمر صاف می شود. در این حالت فرد به جلو خم شده و به جای نشستن روی استخوان های قوی نشیمنگاهی در لگن، روی استخوان ظریف و حساس دنبالچه می نشیند و تمام وزن بدن روی این مهره های حساس وارد می شود. ابتلا به درد و التهاب دنبالچه علاوه بر کمر درد و فتق دیسک کمر در این افراد بسیار اتفاق می افتد.

اگر هنگام نشستن لگن راست قرار بگیرد، روی استخوان های نشیمنگاهی یعنی بهترین استخوان ها برای تحمل وزن نشسته اید. در این حالت انحنای طبیعی ستون فقرات و گودی کمر حفظ می شود و فشار متوازنی روی دیسک ها اعمال می شود بنابراین از کمر درد و فتق دیسک جلوگیری می شود.

برای جلوگیری از چرخش لگن هنگام نشستن باید از یک پشتی طبی ارگونومیک استفاده کنید. پشتی طبی مثل یک سد عمل می کند و می تواند مانع از چرخش لگن شود؛ به طوری که می توان به صورت صحیح و درست نشست. بنابراین یک پشتی طبی مطلوب باید به اندازه ای سفت باشد تا مانع از گردش لگن شود و تا اندازه ای هم نرم باشد که کاربر با آن احساس آرامش داشته باشد.

نشستن درست بدون پشتی طبی دشوار است

درست نشستن و حفظ انحنای صحیح ستون فقرات بدون استفاده از پشتی طبی دشوار است، چرا که مهره ها و ماهیچه های بزرگ کمر باید سخت کار کنند تا انحنای صحیح ستون فقرات حفظ شود. اما پشتی طبی به راحتی مانع از گردش لگن شده و مهره ها و ماهیچه های کمر را از مسوولیت اضافی حفظ انحنای ستون فقرات خلاص می کند.

«علی اصغر شاهسونی»، کارشناس بهداشت حرفه ای معاونت بهداشت دانشگاه  علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,مناسبت های بهداشتی
  • کد خبری : 104372
کلیدواژه