متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

26 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1401/12/13
  • - تعداد بازدید: 71
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

چگونه به کمک حبوبات، اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین کنیم؟

حبوبات در هرم مواد غذایی جزو گروه حبوبات و مغزها قرار گرفته است. این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش می شود. حبوبات منبع خوب و ارزان برای تامین پروتئین است که برخی از املاح و ویتامین ها و همچنین فیبر موردنیاز بدن را تامین می کند.

حبوبات در هرم مواد غذایی جزو گروه حبوبات و مغزها قرار گرفته است. این گروه شامل انواع حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش می شود. حبوبات منبع خوب و ارزان برای تامین پروتئین است که برخی از املاح و ویتامین ها و همچنین فیبر موردنیاز بدن را تامین می کند.

 

پروتئین های گیاهی به طور معمول تمام اسید آمینه های ضروری را ندارد، بنابراین لازم است ترکیبی از دست کم دو پروتئین گیاهی (مثل غلات و حبوبات) مصرف شود تا یک پروتئین با کیفیت بالا به بدن برسد؛ مثل عدس پلو، لوبیاپلو، باقلاپلو، ماش پلو.

در واقع حبوبات منبع غنی از پروتئین گیاهی محسوب می شود و اگر همراه با غلات کامل مانند نان سبوس دار و برنج قهوه ای مصرف شود، تأمین کننده تمام اسیدهای آمینه ضروری مانند گوشت است.

همچنین به جای یک واحد گوشت یا یک عدد تخم مرغ می توان یک واحد حبوبات مصرف کرد که توصیه می شود روزانه یک واحد حبوبات مصرف شود.

اندازه یک سهم (واحد) از حبوبات برابر نصف لیوان حبوبات پخته یا یک چهارم لیوان حبوبات خام است.

ترکیبات مغذی موجود در حبوبات شامل فیبر، پروتئین، مواد نشاسته ای، ویتامین های گروه B، آهن، مس، منیزیم، منگنز، روی و فسفر است. میزان چربی موجود در حبوبات بسیار ناچیز بوده و عاری از اسیدهای چرب اشباع و کلسترول است.

حبوبات منبع خوبی از ترکیبات نشاسته ای است و به دلیل اینکه نمایه گلیسمیک پایینی دارد، قند خون را سریع افزایش نمی دهد و در کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نقش مؤثری دارد.

همچنین فیبر موجود در حبوبات، آنتی اکسیدان ها، فیتوکمیکال ها و فیتواسترول های آن خطر بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سرطان ها را کاهش می دهد.

حبوبات منبع خوبی از آهن غیر هم یا گیاهی است. توصیه می شود حبوبات همراه با ویتامین C مصرف شود که جذب آهن آن افزایش یابد.

حبوبات را می توان به تمام وعده های غذایی اضافه کرد. در وعده صبحانه می توان خوراک عدسی همراه با نان سبوس دار مصرف کرد. افزودن حبوبات به برنج به صورت عدس پلو، لوبیا پلو و ماش پلو نیز موجب تأمین منابع غذایی پروتئین می شود. انواع حبوبات از جمله لوبیا قرمز، لوبیا چیتی و لپه را نیز می توان به صورت متنوع به خورشت ها اضافه کرد. در کوکو و کتلت نیز می توان از حبوباتی که خیسانده و آسیاب شده استفاده کرد. به طور کلی حبوبات در پیشگیری از بیماری هایی نظیر دیابت، سرطان، اضافه وزن و چاقی و کاهش کلسترول و کاهش خطر ابتلاء به بیماری‌های قلبی موثر است.

در پوسته حبوبات ترکیبات نفاخی وجود دارد که قابل حل در آب بوده و ممکن است که برای دستگاه گوارش کمی مشکل ایجاد کند. بنابراین برای رفع آن توصیه می شود حبوبات را از شب قبل خیس کنیم و در هنگام پخت نیز زمان زیادی را اجازه دهیم بر روی شعله‌ ملایم پخته شود.

«اعظم زمانی»، کارشناس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی
  • کد خبری : 75132
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید