متن استاتیک شماره 63 موجود نیست

27 تیر 1403

رشد و تعالی یک سرزمین و آینده درخشان نسل های آتی جز با تشریک مساعی و تلاش همگانی میسر نمی شود و این امر ضرورت و اهمیت تامین خدمات سلامت مبتنی بر نیاز حال و آینده آحاد مردم را تایید می نماید. بی تردید در شرایط اقتصادی کنونی و وجود محدودیت و چالش های پیش رو، بهبود کیفیت، امنیت و هزینه اثربخشی خدمات سلامت رسالت عظیمی است که متولیان نظام سلامت عهده دار آن بوده و همت والای مدیران، مسئولین و متصدیان این امر را می طلبد.

معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز، با تحت پوشش قرار دادن ۴۴۹۵۲۸۷ نفر از جمعیت استان، وظیفه سنگینی را در ارتقاء سلامت تک تک هم استانی های عزیز به عهده دارد که به پشتوانه ساختار PHC  توانمند و نیروهای متهعد خود، خدمات خود را تا دور افتاده ترین و صعب العبورترین نقاط استان نیز گسترش داده است.

از این تعداد جمعیت تحت پوشش، ۳۲۵۸۴۲۱ نفر آنان شهرنشین، ۱۱۷۹۹۷۰ نفر روستایی و ۵۶۸۹۶ نفر نیز عشایر هستند که معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز با در اختیار داشتن تعداد ۸۸۹ خانه بهداشت، ۱۹ خانه بهداشت عشایری، ۱۲ پایگاه سلامت روستایی، ۱۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی، ۹۲ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، ۲۴۲ پایگاه سلامت شهری، ۵۳ مرکز خدمات جامع سلامت شهری، ۸ مرکز تسهیلات زایمانی و ۹ آموزشگاه بهورزی، تأمین کننده نیاز جمعیت تحت پوشش خود به خدمات بهداشتی اولیه می باشد.

این معاونت با در اختیار داشتن یکی از گسترده ترین شبکه های بهداشت کشور در تلاش است با برنامه ریزی، سازماندهی، ارزشیابی و ارایه خدمات بهداشتی و درمانی در قالب ارائه خدمات سلامت باروری، مراقبت کودکان، مادران، نوجوانان، جوانان میانسالان و سالمندان، ارائه خدمات بهداشت مدارس، واکسیناسیون کودکان و گروه های هدف در نظام مراقبت بیماری های واگیر، پایش و نظارت بر منابع آب آشامیدنی و دفع فاضلاب و مدیریت پسماند، پایش و نظارت بر مراکز تولید و توزیع مواد غذائی، آشامیدنی و آرایشی و اماکن عمومی و کارگاه های صنعتی، نظارت بر مراکز آموزشی تربیتی بهداشتی و درمانی، مراکز دامی و صنایع وابسته به دام، آموزش بهداشت به جامعه، ارائه خدمات بهداشت دهان و دندان، ارائه خدمات پاراکلینیکی از جمله داروئی، آزمایشگاهی و رادیولوژی در مراکز بهداشتی درمانی روستائی و شهری تحت پوشش، ارائه خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر و غیرواگیر، ارائه خدمات سلامت روان، ارائه خدمات پیشگیری و کاهش خطر بلایا و حوادث و ... و با بهره گیری از روش های نوآورانه و خلاقانه، دسترسی عادلانه جمعیت تحت پوشش به خدمات اولیه بهداشتی را با بالاترین کیفیت، ممکن سازد.

به طور کلی استراتژی های حوزه معاونت بهداشت در دستیابی به هدف تأمین، حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه، شامل:

تقویت خدمات بهداشتی با مشارکت بخش خصوصی در حاشیه شهرها،

بهینه سازی منابع با اجرای برنامه سلامت با رویکرد کارآفرینی،

توانمندسازی جامعه در جهت خودمراقبتی با محوریت ارتقای سبک زندگی سالم،

ارتقای نظام مدیریت بیماری ها و دیده بانی بیماری ها در منطقه تحت پوشش با تمرکز بر بیماریهای نوپدید و بازپدید،

ایجاد زیرساخت های بهداشتی در ارائه خدمات،

اصلاح و تقویت نقش و کارکرد نظارتی در ارتقاء سلامت منطقه تحت پوشش با محوریت صیانت از حقوق مصرف کنندگان،

مدیریت ریسک بلایا و افزایش آمادگی در برابر بلایا با رویکرد تمام مخاطرات،

ارتقا سطح سواد سلامت جامعه تحت پوشش و

توسعه تحقیقات کاربردی و تولید دانش در حوزه سلامت می باشد.

  • 1399/02/14
  • - تعداد بازدید: 22
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

چگونه به کمک مواد غذایی، در برابر عفونت و بیماری ایمن شویم؟

این روزها با توجه به افزایش ابتلا به بیماری های مختلف، اهتمام به راهکارهایی که سبب افزایش سیستم ایمنی بدن می شود بسیار حائز اهمیت است، یکی از موثرترین این راه ها، «تغذیه مناسب» است

این روزها با توجه به افزایش ابتلا به بیماری های مختلف، اهتمام به راهکارهایی که سبب افزایش سیستم ایمنی بدن می شود بسیار حائز اهمیت است، یکی از موثرترین این راه ها، «تغذیه مناسب» است

رعایت اصول صحیح تغذیه مانند مصرف متعادل گوشت های کم چرب، ماهی و مرغ، لبنیات کم چرب، حبوبات و غلات کامل و مغز دانه ها و به ویژه مصرف میوه و سبزی تازه ریزمغذی های ضروری بدن را تامین و سیستم ایمنی را تقویت می کند.

مصرف متعادل منابع پروتئینی شامل گوشت و لبنیات کم چرب، تخم مرغ و حبوبات نیز بسیار مهم هستند، زیرا اسیدهای آمینه ضروری موردنیاز بدن را تامین می کنند و ترکیبات لازم را برای تقویت سیستم ایمنی فراهم می آورند.

نقش ویتامین A در پیشگیری از عفونت های تنفسی

مصرف غذاهای حاوی ویتامین A نیز در پیشگیری از عفونت های تنفسی بسیار کمک کننده است. چرا که ویتامین A تاثیر مستقیمی روی سلامت مخاط ها دارد و از سوی دیگر یکی از وظایف مهم آن افزایش ایمنی بدن و مقابله با میکروب ها است. شیر، تخم مرغ و جگر، از منابع غنی ویتامین A هستند، همچنین سبزی های دارای برگ سبز، میوه ها و سبزی های زرد و نارنجی مانند فلفل دلمه، اسفناج، جعفری، پرتقال، انبه، طالبی، هویج، کدو حلوایی نیز حاوی پیش ساز ویتامین A(کآروتنوئید) هستند.

 

ویتامین D نیز در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است و عملکرد سلول های ایمنی را افزایش می دهد. روغن کبد ماهی، غنی از ویتامین D است، کره و تخم مرغ نیز مقدار کمی ویتامین D دارند، مصرف شیر غنی شده با ویتامین D و استفاده از نور مستقیم آفتاب نیز بسیار مفید است.

مصرف مکمل ویتامین D برای همه افراد بالای 18 سال به میزان یک عدد کپسول 50 هزار واحدی در ماه توصیه می شود. این میزان برای دانش آموزان 12 تا 18 سال ماهانه یک عدد کپسول 50 هزار واحد در مدرسه، کودکان از پایان دو سالگی تا پایان مقطع دبستان هر دو ماه یک کپسول 50 هزار واحدی و کودکان زیر دو سال از بدو تولد تا 2 سالگی روزانه 25 قطره A+D است.

مصرف خودسرانه و بیش از حد نیاز ویتامین D منجر به مسمومیت و مشکلات کبدی می شود، بنابراین توصیه می شود از مصرف خودسرانه و بیش از نیاز ویتامینD خودداری شود و فقط به پیام های وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی در این زمینه توجه کنند.

مصرف منابع غذائی حاوی ویتامین C مانند مرکبات، انواع توت، فلفل دلمه ای، سبزی های سبز برگ و سیب زمینی، لیموشیرین، نارنگی، نارنج و گوجه فرنگی به طور منظم به کاهش بروز، شدت و طول دوره سرماخوردگی کمک می کند .

همچنین بررسی ها نشان می دهد کاهش مصرف مواد غذائی حاوی ویتامین B مانند حبوبات و غلات سبوس دار منجر به افزایش ابتلا به عفونت های تنفسی می شود.

مصرف غذاهای حاوی اسید چرب امگا 3 مانند انواع ماهی ها و دانه های روغنی و همچنین منابع غذائی حاوی اسید چرب امگا 6 مانند تخمه کدو، دانه کنجد و آفتابگردان نیز در کاهش ابتلا به عفونت های تنفسی موثر است.

مصرف غذاهای حاوی روی مانند گوشت، مرغ، ماهی، مغزهای خوراکی، شیر و ماست در کاهش شدت عفونت های تنفسی در کودکان موثر است.

بررسی ها نشان داده است که مصرف عسل علائم سرماخوردگی در افراد را کاهش می دهد و از شدت سرفه در کودکان می کاهد.

کم آبی بدن، به ویژه در نواحی با آب و هوای خشک باعث می شود مخاط بدن عملکرد خوب خود را نداشته باشد، بنابراین باید با تامین آب کافی برای بدن لایه های مخاطی (موکوس) را آماده نگه داشت تا بتوانند به بهترین شکل از ورود ویروس ها و باکتری ها به بدن جلوگیری کنند، به طور میانگین نوشیدن روزانه 8 تا 10 لیوان آب توصیه می شود.

در هنگام سرماخوردگی، خوردن شلغم و خانواده آن مانند تربچه و انواع ترب سفید و سیاه می ‌تواند موثر باشد، این مواد به دلیل داشتن ترکیبات گوگردی، ضدمیکروب و ضدویروس هستند و در درمان سرماخوردگی موثرند.

برخی از ادویه ها مانند زنجبیل نیز در بهبود سرماخوردگی نقش مفیدی در بدن ایفا می ‌کنند، برای بالا بردن ایمنی بدن از خوردن لبنیات و به ویژه ماست پروبیوتیک ‌دار نباید غافل شد.

سیر؛ یک آنتی بیوتیک طبیعی

سیر یک آنتی بیوتیک طبیعی است. خاصیت آنتی اکسیدانی سیر برای مبارزه با عفونت ها مفید است، سیر دارای خاصیت ضد باکتری ضد قارچ و ضد ویروس نیز است.

 

عنصر سلنیوم آنتی اکسیدان است و خود باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود. منابع سلنیوم عبارتند از سبوس گندم، برنج قهوه ای و جوانه‌ی گندم، گوشت مرغ، ماهی و میگو، دانه ها و مغزها به ویژه مغز گردو و تخمه آفتابگردان، تخم مرغ، قارچ و حبوبات.

ویتامین E نیز نوعی آنتی اکسیدان است و می تواند چربی ها را از آسیب اکسیداتیو محافظت کند، بعضی از منابع غنی ویتامین E، در مغز ها و دانه ها وجود دارند.

در مجموع توصیه می شود از مواد غذایی حاوی ریز مغذی ها به جای مکمل های آن استفاده شود./105

«رضیه شناور»؛ مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

پایان خبر

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,آموزش همگانی,اخبار کرونا ویروس
  • کد خبری : 23633
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید